Πρόστιμο στους αστέγους

Πρόστιμο στους αστέγους

Με πληρωμή προστίμου ή φυλάκιση αποφασίστηκε να "τιμωρούνται" οι άστεγοι της Ουγγαρίας. Όσοι συλλαμβάνονται να κοιμούνται σε παγκάκια ή γενικότερα σε δημόσιους χώρους θα καλούνται να καταβάλουν 450 ευρώ ή θα οδηγούνται στη φυλακή

Το ποσό των 450 ευρώ θα αναγκαστούν να καταβάλλουν οι άστεγοι της Ουγγαρίας ως πρόστιμο ενώ αντιμετωπίζουν και ποινές φυλάκισης, λόγω ενός… παράδοξου νόμου που τέθηκε σε ισχύ, ο οποίος καθιστά παράνομη την… έλλειψη στέγης!

Εμπνευστής του παράδοξου νόμου είναι ο βουλευτής του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ, Μάτε Κοτσίς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους.

Η ουγγρική πρωτεύουσα φιλοξενεί περί τους 10.000 αστέγους. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, όσοι βρίσκονται να κοιμούνται στον δρόμο και όχι στους ειδικούς ξενώνες για τους αστέγους αρχικά θα λαμβάνουν μία προειδοποίηση από τις Αρχές, ενώ στη συνέχεια θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο ή θα φυλακίζονται.

Επικριτές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων για τους αστέγους, υποστηρίζουν ωστόσο ότι τα καταφύγια των αστέγων δεν επαρκούν και περίπου 1.000 με 3.000 άτομα θα παραμείνουν στους δρόμους. Ο Μίκλος Βετσέι, αναπληρωτής διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hungarian Maltese Charity Service, είπε ότι ο νόμος δεν ψηφίστηκε στη βάση ορθολογικών κριτηρίων αλλά επειδή οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν αγανακτήσει με τους αστέγους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο των αστέγων "πρέπει να θεραπευθεί και όχι να ποινικοποιηθεί". Η ανεργία στην Ουγγαρία ξεπερνάει το 10% αλλά μεταξύ της μειονότητας των Ρομά, αποδέκτες συστηματικών ρατσιστικών επιθέσεων και διώξεων το τελευταίο διάστημα στη χώρα, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 60% και 90%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όλοι μαζί "Μπορούμε" καλύτερα

20% αύξηση των αστέγων σε ένα τρίμηνο

Hungary s homeless out in the cold

SHARE:

24Media Network