Η πρωτεύουσα της 9ης μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου άλλαξε όνομα

Άποψη από την πρωτεύουσα του Καζακστάν η οποία πλέον ονομάζεται Νουρ Σουλτάν και όχι Αστάνα
Άποψη από την πρωτεύουσα του Καζακστάν η οποία πλέον ονομάζεται Νουρ Σουλτάν και όχι Αστάνα PIXABAY

Η αλλαγή του ονόματος έγινε προς τιμήν του βετεράνου ηγέτη της, ο οποίος παραιτήθηκε ξαφνικά πριν λίγες μέρες μετά από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

Το Καζακστάν, η ένατη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, μετονόμασε το Σάββατο την πρωτεύουσά του, την Αστάνα, σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του βετεράνου ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως αυτή την εβδομάδα έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες που αλλάζει το όνομα της πόλης και μερικοί κάτοικοι και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν διαμαρτυρηθεί για την τελευταία μετονομασία της, η οποία επισημοποιήθηκε το Σάββατο με διάταγμα που υπογράφηκε από τον προσωρινό πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ.

ADVERTISING

Η ανεμοδαρμένη αυτή πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -40 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα σε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου του καλοκαίρι, ονομαζόταν προηγουμένως Ακμολίνσκ, Τσελινογκράντ και Ακμόλα, πριν γίνει Αστάνα, που σημαίνει «πρωτεύουσα», όταν το 1997 ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα της χώρας από το Αλμάτι.

SHARE:

24Media Network