Πρώτη επίσημη επίσκεψη Μακρόν στο Ιράκ

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Μακρόν στο Ιράκ
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης AP

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη κράτους που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τον διορισμό τον Μάιο του νέου πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μαρκόν έφτασε την Τετάρτη 2/9 στο Ιράκ για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκεί, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες και θα συναντηθεί με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη κράτους που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τον διορισμό τον Μάιο του νέου πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι.

Ο Μακρόν, που βρισκόταν στον Λίβανο τις δύο προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του στο Ιράκ είναι να επικεντρωθεί στην έναρξη «μιας νέας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την προώθηση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.

Για λόγους ασφαλείας η γαλλική προεδρία δεν είχε επιβεβαιώσει παρά την τελευταία στιγμή την επίσκεψη, την οποία είχαν ανακοινώσει Ιρακινοί αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Αυτή «η μάχη για την εθνική κυριαρχία του Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας» ώστε «ο λαός και αυτή η χώρα που έχουν τόσο υποφέρει» να «μην υποκύψουν στο μοιραίο που θα ήταν να κυριευθεί από τις περιφερειακές δυνάμεις και την ισλαμική τρομοκρατία», όπως εξήγησε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος την Παρασκευή από το Παρίσι.

«Υπάρχουν ηγέτες και ένας λαός που έχουν επίγνωση αυτού και οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να τους βοηθήσει», είχε προσθέσει.

“Στο πλευρό σας”

Στη Βαγδάτη ο Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μουστάφα αλ Καντίμι, αλλά και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Ιούλιο κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν είχε υπογραμμίσει ότι είναι απαραίτητο το Ιράκ «να πάρει αποστάσεις από τις εντάσεις στη γειτονιά του».

Εξάλλου στις 27 Αυγούστου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί είχε πραγματοποιήσει συνομιλίες στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, στη διάρκεια των οποίων είχε υπογραμμίσει τη σημασία να συνεχιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μάχη κατά του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS) δεν έχει τελειώσει. Είμαστε στο πλευρό σας», είχε υπογραμμίσει η Παρλί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα