Ψέμα έφηβης οδήγησε στον αποκεφαλισμό του Σαμιέλ Πατί

Ψέμα έφηβης οδήγησε στον αποκεφαλισμό του Σαμιέλ Πατί
Η αγωνία μιας έφηβης να μη μάθει ο πατέρας της για τις απουσίες από το σχολείο, οδήγησε σε ακραία καμπάνια διαμαρτυρίας στα social media και τον αποκεφαλισμό του Σαμιέλ Πατί. Το "δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν" δεν είναι επαρκής δικαιολογία, αλλά αντικείμενο έρευνας. @2021 Lewis Joly/Associated Press

Ο Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε από 18χρονο εξτρεμιστή του Ισλάμ, γιατί 13χρονη δεν ήθελε να μάθει ο πατέρας της για την αποβολή της από το σχολείο και το ψέμα της έγινε αφορμή ακραίας καμπάνιας διαμαρτυρίας που σκότωσε τον καθηγητή.

Τον Οκτώβριο του 2020 ισλαμιστής εξτρεμιστής αποκεφάλισε 47χρονο καθηγητή ιστορίας στη Γαλλία. Ο δράστης είχε πιστέψει πως ο Σαμιέλ Πατί είχε δείξει στους 13χρονους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που είχαν δημοσιευθεί στο Charlie Hebdo και είχε προσβάλλει με περισσότερους από έναν τρόπους τους Μουσουλμάνους μαθητές. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, όλα ήταν ένα ψέμα.

Τι είχε προκύψει τις ώρες μετά τον αποκεφαλισμό του Πατί

Ο 47χρονος καθηγητής όντως παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ, στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου. Πριν τα δείξει είχε πει στους μαθητές του πως όποιος νιώθει άβολα ή προσβεβλημένος μπορεί να αποχωρήσει από την τάξη. Αυτό ήταν κάτι που αποκαλύφθηκε όταν πια ήταν πολύ αργά.

Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα Parisien μαθήτρια (που αναφέρεται ως Z.) είχε πει στον Μουσουλμάνο πατέρα της πως διαφώνησε με τον καθηγητή της για την απαίτηση του να φύγουν οι Μουσουλμάνοι μαθητές από την τάξη, με συνέπεια εκείνος να την αποβάλει για δυο μέρες. Είπε και ότι  σε μια φωτογραφία εμφανιζόταν ο Μωάμεθ γυμνός.

Απέκρυξε το ελεύθερο που έδωσε ο καθηγητής να αποχωρήσει όποιο παιδί δεν ήθελε (είτε γιατί ένιωθα άβολα, είτε γιατί αισθανόταν προσβεβλημένο) να τα δει, καθώς ήταν μια πληροφορία που δεν γνώριζε. Βλέπετε, η Ζ. δεν ήταν στην τάξη, καθώς όντως κάποιος την είχε αποβάλει. Δεν ήταν όμως, ο Πατί: είχε αποβληθεί από το σχολείο για συνεχόμενες απουσίες -λόγω κακής συμπεριφοράς-, κάτι που εκείνη δεν ήθελε να μάθει ο πατέρας της.

Μετά οι συμμαθητές της την όρισαν ως εκπρόσωπο τους και όπως είπε, ένιωσε παγιδευμένη.

Τα ψέματα της ώθησαν τον μπαμπα της Ζ. να καταδικάσει τον Πατί, με video στο Facebook, στο οποίο κατονόμασε τον καθηγητή, έδωσε λεπτομέρειες για το πού εργάζεται και απαίτησε την απόλυση του. Με δεύτερο video ο 48χρονος, γεννημένος στο Μαρόκο, Μπραχίν Σινά κατηγόρησε τον Πατί για ‘διακρίσεις’. Μετά κατέθεσε διαμαρτυρία στο σχολείο και την αστυνομία για “διασκόρπιση πορνογραφικής φωτογραφίας” και κατηγορία για Ισλαμοφοβία στο σχολείο.

Σημείωση: Όλα αυτά, όπως είπαν οι αρχές “έγιναν ο άμεσος αιτιολογικός σύνδεσμος” της δολοφονίας, με τον Ανζόροφ να αναζητεί εκδίκηση δέκα μέρες αργότερα.

Κατόπιν των ενεργειών του πατέρα της Z. το θέμα πήρε διαστάσεις στα social media και έτσι έφτασε στον 18χρονο Ισλαμιστή, τσετσενικής καταγωγής (ζούσε από όταν ήταν 4 χρόνων στη Νορμανδία), Αμπντουλάχ Ανζόροφ. Στις 16/10 ταξίδεψε για το σχολείο Conflans-Sainte-Honorine, πλήρωσε δυο μαθητές να του δείξουν τον Πατί και όπως ο καθηγητής έφευγε μετά το τέλος της σχολικής μέρας, για να επιστρέψει σπίτι του, τον αποκεφάλισε.

Τα γαλλικά μέσα είχαν μεταδώσει πως ο Πατί δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και μετά αποκεφαλίστηκε, από τον 18χρονο, τον οποίον σκότωσε η αστυνομία λίγο μετά. Εν συνεχεία συνελήφθησαν 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μαθητών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στα σχολεία της χώρας και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας του Παρισιού, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Πατί. Ανάλογες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Η κυβέρνηση έκλεισε το τζαμί της περιοχής όπου έγινε η δολοφονία για έξι μήνες και προειδοποίησε με συλλήψεις και εξάμηνη φυλάκιση των ανυπάκουων. Ως λόγο είχε δώσει “την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών”.

To εν λόγω τζαμί ήταν αυτό που είχε μοιράσει video στο οποίο εμφανιζόταν έναν άνδρα να λέει πως η κόρη του ήταν μαθήτρια του Πατί και ότι εκείνος ήταν κακοποιό στοιχείο, πριν ζητήσει από τους άλλους γονείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν “φτάνει, μην ακουμπάς τα παιδιά μας’”.

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν η μαθήτρια και ο πατέρας της

Η Ζ. επαναλάμβανε τα ψέματα στις καταθέσεις, έως ότου συμμαθητές της είπαν στην αστυνομία πως δεν ήταν στην τάξη και ότι ο Πατί δεν απαίτησε από τους Μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν το μάθημα. Ο δικηγόρος του κοριτσιού είχε να σχολιάσει πως δεν θα έπρεπε να πέσει όλο το βάρος της τραγωδίας στις πλάτες του 13χρονου παιδιού καθώς “η υπερβολική αντίδραση του πατέρα της έβγαλε τα πράγματα εκτός ελέγχου. Η πελάτης μου είπε ψέματα, αλλά ακόμα και αν είχε πει την αλήθεια, η αντίδραση του πατέρα της θα παρέμενε δυσανάλογη”.

Ο πατέρας της, ο οποίος ερευνάται για συνενοχή σε τρομοκρατική δολοφονία, είπε στην αστυνομία πως ήταν ηλίθιος και χαζός. “Ποτέ δεν πίστευα ότι τα μηνύματα θα φτάσουν σε τρομοκράτες. Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν. Είναι δύσκολο να φανταστώ πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. ‘Χάσαμε’ έναν καθηγητή ιστορίας και όλοι κατηγορούν εμένα”.

Η οικογένεια του θύματος επισήμανε πως γνώριζε για την απουσία του κοριτσιού από την τάξη και ότι είχε πει ψέματα. Και ότι τώρα που ομολόγησε την αλήθεια, δεν αλλάζει κάτι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα