Ψηφιακό διαβατήριο υγείας για κορονοϊό: Ξεκίνησε η χρήση του από αεροπορικές

Ψηφιακό διαβατήριο υγείας για κορονοϊό: Ξεκίνησε η χρήση του από αεροπορικές
Ψηφιακό διαβατήριο υγείας: Ξεκίνησε η χρήση του από αεροπορικές shutterstock

Το νέο ψηφιακό διαβατήριο υγείας για τον κορονοϊό έχει στόχο να καταστήσει τα ταξίδια ασφαλέστερα για τις χώρες υποδοχής, καθώς και τους ίδιους τους ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική χρήση.

Ένα νέο ψηφιακό διαβατήριο υγείας που δοκιμάστηκε αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο που ταξιδεύουμε κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει πανδημίας του κορονοϊού, ελπίζουν οι ειδικοί του κλάδου.

Ο στόχος του CommonPass είναι να καταστήσει ασφαλέστερα τα ταξίδια, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να φέρουν τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που έχουν πραγματοποιήσει σε τυποποιημένη μορφή που είναι άμεσα αναγνωρίσιμη στους συνοριακούς αξιωματούχους σε κάθε χώρα στην οποία εισέρχονται.

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα των δοκιμών PCR των ταξιδιωτών, συνήθως εκτυπώνονται, με τα αποτέλεσμα να λαμβάνονται συχνά από άγνωστα ή μη πιστοποιημένα εργαστήρια και να γράφονται σε μια ξένη γλώσσα που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι συνοριακοί ελεγκτές.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το The Commons Project, ένα ελβετικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, προκειμένου να παρέχει στις χώρες μεγαλύτερη διαφάνεια και την δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτες όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ταξιδιώτες που κάνουν τεστ Covid-19 σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο, θα ανεβάζουν τα αποτελέσματα στο τηλέφωνό τους και έτσι θα ελέγχεται ότι ο ταξιδιώτης πληροί τις προϋποθέσεις εισόδου.

Θα δημιουργείται έτσι ένας κωδικός QR -σαν αυτόν που έχουν τα αεροπορικά εισιτήρια – που μπορεί να σαρωθεί τόσο από το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας, όσο και από τους συνοριακούς πράκτορες.

“Χωρίς την δυνατότητα εμπιστοσύνης στις δοκιμές Covid-19 – και τελικά στα αρχεία εμβολίων – πέρα από τα διεθνή σύνορα, πολλές χώρες θα αισθάνονται υποχρεωμένες να διατηρήσουν πλήρεις απαγορεύσεις ταξιδιού και υποχρεωτικές καραντίνες για όσο διάστημα εξακολουθεί η πανδημία”, δήλωσε ο Dr. Bradley Perkins, επικεφαλής ιατρός του έργου The Commons.

Το CommonPass δοκιμάζεται από την Cathay Pacific Airways και την United Airlines σε ορισμένες πτήσεις μεταξύ Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης.

Το σχέδιο είναι στη συνέχεια να αναπτυχθεί το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας άλλες αεροπορικές εταιρείες και δημοφιλή δρομολόγια σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με κυβερνητικούς εκπροσώπους από 37 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους.

“Οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί και οι καραντίνες μπορεί να παρέχουν βραχυπρόθεσμη προστασία, αλλά οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται μια μακροπρόθεσμη, ευέλικτη και βασισμένη στην αξιολόγηση του κινδύνου προσέγγιση όπως το CommonPass” δήλωσε ο Christoph Wolff, επικεφαλής της κινητικότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με τον Independent.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα