Πυρκαγιά Cox’s Bazar: Δύο ιστορίες μέσα από τις στάχτες 

Πυρκαγιά Cox’s Bazar: Δύο ιστορίες μέσα από τις στάχτες 
ActionAid

Η ActionAid συνεργάζεται με τις υπόλοιπες οργανώσεις στην περιοχή του Μπανγκλαντές, συντονίζοντας την επανασύνδεση των παιδιών που χάθηκαν με τους γονείς τους.

Εκεί που νιώθεις ότι τα έχεις χάσει όλα, διαπιστώνεις ότι η ζωή μπορεί να σου στερήσει ακόμα περισσότερα. «Κατέρρευσα, δεν ήξερα τι να κάνω. Το σπίτι μου είχε καεί κι έψαχνα για τα παιδιά μου στους καταυλισμούς. Σκεφτόμουν συνεχώς τις αναμνήσεις που είχα μαζί τους κι έκλαιγα. Είναι τόσο μικρά, μόλις 7 και 9 χρονών, φοβόμουν τόσο για εκείνα». Η Jahanu είναι μία από τις χιλιάδες οικογένειες προσφύγων στον καταυλισμό των Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές που έζησαν τον εφιάλτη πριν από λίγες μέρες.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό στις 22 Μαρτίου και πήρε τεράστιες διαστάσεις ήρθε να τους στερήσει ακόμα περισσότερα από τα ελάχιστα που έχουν για την επιβίωσή τους. 45.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα καταλύματά τους, 11 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 400 ακόμα αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Jahanu ήταν από τους τυχερούς: «Τα βρήκα στο κέντρο κοινότητας της ActionAid και είμαι τόσο χαρούμενη! Τώρα μένουμε με τη μητέρα μου σε μία άλλη δομή, γιατί εμείς τα χάσαμε όλα». Η ActionAid συνεργάζεται με τις υπόλοιπες οργανώσεις στην περιοχή, συντονίζοντας την επανασύνδεση των παιδιών που χάθηκαν με τους γονείς τους. Έχει εκπαιδεύσει 78 εθελοντές που παρέχουν στήριξη στις κοινότητες των προσφυγικών δομών των Ροχίνγκια. Ο 18χρονος Mohammad Yonus είναι ένας από αυτούς. Βρήκε τα δύο αγόρια την ώρα της πυρκαγιάς και τα οδήγησε σε ασφαλές μέρος. Στη συνέχεια, μέσω της ActionAid, ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες προστασίας των παιδιών, ώστε τα δύο αγόρια να βρεθούν ξανά με τη μητέρα τους.

Ο Mohammad Jubair δεν είχε την ίδια τύχη να σωθεί όλη η οικογένειά του: «Βρισκόμουν στη σκηνή με τη γυναίκα μου, τον ενός έτους γιο μου και τον πατέρα μου μόλις ξέσπασε η φωτιά. Η γυναίκα μου πήρε τον γιο μας, ενώ ο πατέρας μου δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις φλόγες. Γύρισα για να τον βρω, αλλά δεν τα κατάφερα, είχε ήδη καεί… Η οικογένειά μου τα έχασε όλα στη φωτιά, το σπίτι τα υπάρχοντα, τον πατέρα μου. Η κατάσταση εδώ είναι αφόρητη. Δεν θα συγχωρέσω ποτέ τον εαυτό μου που δεν κατάφερα να σώσω τον πατέρα μου».

Η Farah Kabir, διευθύντρια της ActionAid Μπανγκλαντές, αναφέρει: «Οι εθελοντές μας δουλεύουν στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης αυτής της τεράστιας καταστροφής. Συντονιζόμαστε με άλλες οργανώσεις και παρέχουμε τρόφιμα, ιατρικές υπηρεσίες και στέγη στους πληγέντες. Η ασφάλεια των κοριτσιών και των γυναικών είναι η προτεραιότητά μας, καθώς μετά από τέτοια γεγονότα τα περιστατικά βίας ενδέχεται να αυξηθούν. Οι ασφαλείς χώροι είναι λίγοι, ενώ οι εντάσεις είναι αυξημένες. Η φωτιά ήρθε σε μια περίοδο που η ζωή στους καταυλισμούς είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ActionAid θα συνεχίσει να στηρίζει τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχασαν τα πάντα στην πυρκαγιά».

Από το 2017 περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν βρει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές και ζουν στην περιοχή Cox’s Bazar, σε έναν από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς του κόσμου. Αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, όπως όλοι οι πρόσφυγες, οι Ροχίνγκια αγωνίζονται κάθε μέρα να επιβιώσουν σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες. Η ActionAid διατηρεί κέντρα κοινότητας στους καταυλισμούς, στηρίζοντας τους πρόσφυγες να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Να μπορέσουν να ονειρευτούν μια καινούργια, ασφαλή ζωή, να μην είναι όλα τους τα υπάρχοντα οι αναμνήσεις…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα