Qatargate: Ομολόγησε ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Qatargate: Ομολόγησε ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι
Eurokinissi

"Έσπασε" μπροστά στους εισαγγελείς ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο Qatargate. "Έκανα τα πάντα για τα λεφτά που δεν χρειαζόμουν", είπε χαρακτηριστικά.

Ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate, ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Soir.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, ο Τζόρτζι ομολόγησε στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ ότι υπήρξε μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του σε αυτή ήταν “να διαχειρίζεται τα μετρητά”.

Μάλιστα ο Τζιόρτζι φέρεται να επιβεβαίωσε πως ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνι Παντζέρι, είναι όντως ο “εγκέφαλος” του σκανδάλου, κατηγορία που απορρίπτει ο δικηγόρος του, ο οποίος απάντησε ότι “δεν έχει αυτές τις πληροφορίες”, καταγγέλλοντας την “παραβίαση του απορρήτου” σε δικαστικά έγγραφα.

Σχετικά με τη σύντροφό του, Εύα Καϊλή, ο Τζιόρτζι φαίνεται ότι την υπερασπίστηκε, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να την αφήσουν ελεύθερη. “Πρέπει να είναι με την κόρη μας”, δήλωσε ενώ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εφημερίδα La Repubblica, ο ίδιος αποκάλυψε “Έκανα τα πάντα για τα λεφτά που δεν χρειαζόμουν”.

Σύμφωνα με τη Le Soir, η ομολογία του Τζιόρτζι φαίνεται να εμπλέκει δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Το Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζόρτζι.

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία, με τον δικηγόρο του να δηλώνει πως ο πελάτης του “δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό” ενώ ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Φραντσέσκο Τζιόρτζι INTIME NEWS

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι συνελήφθη την Παρασκευή (9/12) και προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, μετά και την έρευνα των βελγικών αρχών στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, στο οποίο βρέθηκαν σακούλες με χρήματα αξίας 150.000 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε η βελγική εφημερίδα “Le Soir”, κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Μαζί με τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της, η έρευνα αποκάλυψε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα δε, με τη βελγική L’Echo, ορισμένα από αυτά τα χαρτονομίσματα εκδόθηκαν στο Βέλγιο και μάλιστα πρόσφατα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

Πρόκειται για χρηματισμό από το Κατάρ, ενώ η έρευνα έχει επεκταθεί και προς άλλα πρόσωπα, εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Καϊλή καθαιρέθηκε την Τρίτη (13/12) από τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΚ, με απόφαση της Ολομέλειας.

Τα “καρφιά” της Καϊλή στον Τζιόρτζι

Μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος στις δηλώσεις του στους τηλεοπτικούς σταθμούς επαναλαμβάνει πως η Εύα Καϊλή είναι αθώα χωρίς αστερίσκους, η ίδια υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχαν χρήματα στο σπίτι της και πως όταν τα ανακάλυψε είπε στον σύντροφό της “να μεταφερθούν και να πάνε στον ιδιοκτήτη τους”.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, στην προσπάθεια απομάκρυνσης των χρημάτων, ενεπλάκη στην υπόθεση ο πατέρας της Εύας Καϊλή ο οποίος ανέλαβε να τα μεταφέρει στον ιδιοκτήτη τους, ενώ, επικαλούμενος το απόρρητο, αρνήθηκε να κατονομάσει τον ιδιοκτήτη.

“Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα”, είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, συμπληρώνοντας: “Τα χρήματα δεν φυτεύονται. Ο σύζυγος ή σύντροφός της τα έβαλε” και επαναλαμβάνοντας πως η κ. Καϊλή δεν έχει δωροδοκηθεί ούτε από το Κατάρ ούτε από κανέναν άλλον στη ζωή της.

Απούσα από το δικαστήριο η Καϊλή – Πήρε αναβολή

Πάντως το δικαστήριο δεν έχει συνεδριάσει ακόμα σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της κ. Καϊλη μέχρι τη δίκη, καθώς έλαβε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου.

Η ίδια δεν βρέθηκε χτες Τετάρτη (14/12) ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την ευρωβουλεύτρια, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αναλυτικότερα, η ευρωβουλεύτρια, όπως είχε αναφέρει και ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο του Βελγίου και η ακρόασή της θα διεξαχθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί το εάν θα παραμείνει στη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους NY Times, η ευρωβουλεύτρια και ο σύντροφός της εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.

Μέτσολα: “Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία”

“Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί”, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Θα μιλήσω για τις εγκληματικές κατηγορίες που εμπλέκουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο αποτελεί χτύπημα στην δημοκρατία και ένα χτύπημα σε όλα αυτά πάνω στα οποία έχουμε εργαστεί για πολλά χρόνια. Χρειάζονται χρόνια να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά μόνο μία στιγμή για να την γκρεμίσεις.

Το μήνυμά μου θα είναι ότι δε θα υπάρξει ατιμωρησία, δεν θα μπει τίποτα κάτω από το χαλί, δεν θα είναι δουλειά όπως συνήθως. Θα κάνω ό,τι μπορώ μαζί με τους συνάδελφους μου για να αποκαταστήσουμε τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως οίκου της δημοκρατίας. Ως συννομοθέτη, ως θεσμού που είναι διαφανής, που είναι καθαρός και δεν είναι προς πώληση σε ξένους παράγοντες που φαίνεται να μας υπονομεύουν”, ανέφερε η κ. Μέτσολα.

Σημείωσε ακόμα ότι θα συνεχίσει να υπάρχει πίεση για μία απόφαση σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζήτημα της Ουκρανίας παραμένει στην κορυφή της ατζέντας.

Ποιος είναι ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατάγεται από την Ιταλία, έχει σπουδάσει στο Μιλάνο και εδώ και εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009, όπου και γνώρισε την Εύα Καϊλή πριν από πέντε χρόνια. Η σχέση τους έγινε γνωστή το 2020, έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 απέκτησαν την κόρη τους Αριάνδη.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ασχολείται αρκετά χρόνια ως Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει η σελίδα του στο Linkedin έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις και έχει ευρύ δίκτυο επαφών με βουλευτές, πολιτικούς, δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΜΚΟ και πρεσβείες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα