Ράφα: Εικόνες φρίκης μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – “Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης”

Διαβάζεται σε 7'
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα.

Συνολικά 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη “σφαγή αμάχων” που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

Εικόνες φρίκης και απόλυτου θρήνου μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα όπου, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα στη Λωρίδα της Γάζας, 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ πως διέπραξε «σφαγή» αμάχων με τον ισραηλινό στρατό να απαντά ότι έπληξε συγκρότημα όπου κατ’ αυτόν δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες».

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα. (AP Photo/Jehad Alshrafi)

«Η σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στις σκηνές των προσφύγων στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκάλεσε 40 ‘μάρτυρες’ και 65 τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάγιρ.

Στο μεταξύ η Αίγυπτος καταδίκασε σήμερα «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» στη Ράφα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Κάιρο το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε ανακοίνωσή του από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

UNRWA: Πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε σήμερα “τρομακτικές” τις πληροφορίες για επιθέσεις με στόχο οικογένειες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

“Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ράφα για περισσότερες επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι ανατριχιαστικές. Υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν…Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης. Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη μαρτυρία αυτού”, έγραψε η UNRWA στο Χ.

Ράφα: Ερευνάται το “πολύ σοβαρό” συμβάν, λέει Ισραηλινή στρατιωτική εισαγγελέας

Η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα “πολύ σοβαρό” το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα που, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές της Γάζας, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων και δήλωσε πως μια έρευνα των ενόπλων δυνάμεων μετά την ενέργεια συνεχίζεται.

“Οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα, κάτι που δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στην πιο πλήρη έκταση“, δήλωσε η υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.

“Οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) εκφράζουν τη λύπη τους για τυχόν πρόκληση σωματικών βλαβών σε μη μαχητές στη διάρκεια του πολέμου”.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα.

Τα ισραηλινά πλήγματα μπορεί να” παρεμποδίσουν” τις διαπραγματεύσεις, προειδοποιεί το Κατάρ

Στο μεταξύ, το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα πως τα ισραηλινά πλήγματα στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα μπορεί να “παρεμποδίσουν” τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η χώρα του Κόλπου ανησυχεί μήπως “οι βομβαρδισμοί περιπλέξουν τις εν εξελίξει διαμεσολαβητικές προσπάθειες και παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Μπορέλ: Το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση που το Διεθνές Δικαστήριο του έδωσε εντολή να σταματήσει

Το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ο Μπορέλ ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η οποία είναι γνωστή ως EUBAM.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Η αναβίωση της Αποστολής Συνοριακής Συνδρομής της ΕΕ για τη Ράφα θα χρειαστεί κάποιον χρόνο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ότι η αποστολή αυτή που ιδρύθηκε αρχικά το 2005 βρίσκεται σε “χειμερία νάρκη” τα τελευταία χρόνια.

“Αυτό που θέλουμε είναι η διάβαση της Ράφα να ανοίξει ξανά“, σημείωσε ο Σάλενμπεργκ.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτική

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την οποία ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Κανένας Ισραηλινός όμηρος δεν θα αφεθεί ελεύθερος, αν τώρα περισσότεροι άνθρωποι χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε σκηνές», δήλωσε η Μπέρμποκ αναφερόμενη στους νέους εκτοπισμούς Παλαιστινίων στο νότιο τμήμα της Γάζας λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλους, και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ συμπεριφέρεται στον πόλεμο», τόνισε.

Ιταλία: “Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση”

Η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές επιθέσεις με στόχο παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα δεν είναι πλέον δικαιολογημένες, σε μια από τις πιο σφοδρές επικρίσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ρώμη εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

“Υπάρχει μια αυξανόμενα δύσκολη κατάσταση, την οποία ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με την Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογείται. Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Ο Κροσέτο δήλωσε ότι, επί της αρχής, η Ιταλία συμφώνησε με την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση και τον παλαιστινιακό λαό.

Το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συναντήθηκαν στη Ρώμη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα στον οποίο επανέλαβαν τη στήριξή τους για εκεχειρία και κάλεσαν την Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους.

Η Ιταλία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την Χαμάς. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρώμη χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα