“Ράπισμα” Μάλερ σε Τραμπ: Αν πιστεύαμε ότι ο πρόεδρος δεν διέπραξε έγκλημα, θα το λέγαμε

“Ράπισμα” Μάλερ σε Τραμπ: Αν πιστεύαμε ότι ο πρόεδρος δεν διέπραξε έγκλημα, θα το λέγαμε
Ρόμπερτ Μάλερ AP

Ο άνθρωπος "κλειδί" στις έρευνες για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 μίλησε για πρώτη - και μοναδική φορά δημοσίως - για τα συμπεράσματα της έκθεσής του και το ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στην πολύκροτη υπόθεση.

Η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές (το 2016) και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολεί κάθε Αμερικανό. Αυτό ήταν, δίχως καμία περιστροφή, το κεντρικό μήνυμα του Ρόμπερτ Μάλερ, του πρώην ειδικού εισαγγελέα που κλήθηκε με την έρευνά του να διαλευκάνει το αν υπήρξε ή όχι ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την παραίτησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μάλερ μίλησε δημοσίως για την υπόθεση που έχει συνταράξει όσο λίγες στην ιστορία των ΗΠΑ το δημόσιο πολιτικό βίο της χώρας. Ο Μάλερ ωστόσο, στην ομιλία του που μεταδόθηκε μέσω live streaming, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πολλαπλές και συστηματικές προσπάθειες των Ρώσων να αναμειχθούν στις αμερικανικές εκλογές. Κάτι που όπως υπογράμμισε θα πρέπει απασχολήσει και τον τελευταίο Αμερικανό πολίτη.

Ο Μάλερ άφησε δε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχόταν να καταθέσει στο Κογκρέσο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δουλειά που έγινε μέσω της έκθεσης “είναι η κατάθεσή μου”. Τόνισε δε ότι αυτή θα είναι και η μοναδική φορά που μιλά για το θέμα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε όπως ήταν επόμενο η αναφορά του στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ: “Αν ήμασταν βέβαιοι ότι ο πρόεδρος δεν διέπραξε έγκλημα, θα το λέγαμε”. «Η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προέδρου… δεν ήταν μια επιλογή κατά την εκτίμησή του», τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί με ομοσπονδιακό αδίκημα. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», υποστήριξε, συμπληρώνοντας «καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν ο πρόεδρος διέπραξε ένα έγκλημα».

Ο Μάλερ, μπορεί να επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τα ευρήματα της 448 σελίδων έκθεσης που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Και μπορεί στην τελική έκθεση να μην αφήνεται η παραμικρή υπόνοια για απευθείας συνεργασία του Τραμπ με τους Ρώσους, δεν ισχύει όμως το ίδιο για προσπάθειες παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον ίδιο τον νυν πρόεδρο και συνεργάτες και στελέχη του επιτελείου του.

Τραμπ: Η υπόθεση έκλεισε. Ευχαριστώ!

Πριν ακόμη τελειώσουν καλά καλά οι δηλώσεις Μάλερ, εκπρόσωποι των Δημοκρατικών έσπευσαν να ζητήσουν την παρέμβαση του Κογκρέσου.

Ο ίδιος ο Τραμπ έσπευσε ωστόσο να πανηγυρίσει μέσω Twitter, βγάζοντας ο ίδιος ετυμηγορία για την “αθωότητά” του.

“Τίποτε δεν άλλαξε στην έκθεση Μάλερ. Υπήρξαν ανεπαρκείς αποδείξεις και ως εκ τούτου, όπως είθισται στη χώρα μας, αθώωση. Η υπόθεση έκλεισε. Ευχαριστώ!” έγραψε στην ανάρτησή του.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα