Ρατσιστικό πογκρόμ στη Λεμεσό: Η Ντάο στο NEWS 24/7 – “Τα παιδιά μου ακόμη φοβούνται”

Διαβάζεται σε 6'
Ρατσιστικό πογκρόμ στη Λεμεσό: Η Ντάο στο NEWS 24/7 – “Τα παιδιά μου ακόμη φοβούνται”
Η Ντάο από το Βιετνάμ, που είδε το παντοπωλείο της να καταστρέφεται από επιθέσεις ακροδεξιών στη Λεμεσό της Κύπρου PRINTSCREEN / FACEBOOK / PHOTO_KOKOS

Η Ντάο, η γυναίκα από το Βιετνάμ που είδε το παντοπωλείο της να βρίσκεται στο στόχαστρο φασιστικών επιθέσεων, μιλά στο NEWS 24/7 για όσα έζησε. Το “ευχαριστώ” για το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που δέχτηκε.

Η απόγνωση που ένιωσε η Ντάο όταν είδε τους κόπους της καινούργιας της ζωής να γκρεμίζονται σε ένα βράδυ από το φασιστικό μένος, κατάφερε να γίνει η φωτογραφία μιας στιγμής από τις πιο μαύρες που βιώνει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος.

Δέκα χρόνια πριν, η Ντάο δεν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρνε σήμερα η ζωή της. Εκείνη την περίοδο, πενθούσε για την απώλεια του συντρόφου της και αναζητούσε έναν τρόπο για να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλώσει τα παιδιά της. Η Κύπρος, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, ήταν τότε απλά μια μακρινή χώρα.

Αποφάσισε να εγκαταλείψει το Βιετνάμ και να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή αρχικά στην Κίνα όπου εργάστηκε για κάποιο καιρό. Εκεί, γνώρισε την Κύπρο. Το 2015 βρέθηκε για πρώτη φορά στο νησί και άρχισε να ασχολείται με την κηπουρική για να βγάζει τα προς το ζην για εκείνη και τα παιδιά της. Εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό και μετά από περίπου 6 χρόνια κατάφερε να ανοίξει ένα παντοπωλείο, με τη βοήθεια φίλων και συγγενών της.

Σήμερα, βρίσκεται μέσα στον ίδιο χώρο κρατώντας μια σκούπα και ένα φαράσι ξανά και προσπαθεί να “σβήσει” όλα αυτά που θυμίζουν την επίθεση που δέχτηκε από ακροδεξιούς τη νύχτα της 1ης Σεπτέμβρη, όταν μετά από αντιμεταναστευτική πορεία που έλαβε χώρα στην παραλία της Λεμεσού, τα άτομα αυτά ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης με λοστούς και καλυμμένα πρόσωπα, εξαπολύοντας στη συνέχεια κυνηγητό εναντίον των “ξένων”.

Κλείσαμε το κατάστημα και φύγαμε στις 6 η ώρα επειδή γνωρίζαμε για την διαμαρτυρία. Γύρω στις 9 το βράδυ, επέστρεφα από το αεροδρόμιο όταν η κόρη μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι πλησίαζε στο παντοπωλείο” περιγράφει στο NEWS 24/7 η Ντάο.

“Πήγα στο παντοπωλείο αμέσως μετά από αυτό το τηλεφώνημα. Όταν έφτασα, παντού υπήρχε το χάος. Όχι μόνο το δικό μου μαγαζί, αλλά και το εστιατόριο Habibi δίπλα είχε καταστραφεί. Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα, ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ένιωσα πολύ λυπημένη, κουρασμένη, σε απόγνωση” θυμάται.

Όπως περιγράφει στο NEWS 24/7, κατάφερε να αντιμετωπίσει την απελπισία που ένιωσε και να δει τί μπορεί να κάνει. Αμέσως μετά σκέφτηκα τα παιδιά μου. Κι έτσι πήγαμε ξανά στο μαγαζί μαζί με μερικούς φίλους. Αποφασίσαμε να καθαρίσουμε και να σκεφτούμε πώς θα το φτιάξουμε ξανά. Παρόλο που δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, ελπίζω ότι σύντομα όλα θα γίνουν όπως ήταν” .

Το NEWS 24/7 έφερε στο φως αποκλειστικό βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση που δέχτηκε το κατάστημα της Ντάο. Πρόκειται για υλικό το οποίο ελήφθη από τρεις διαφορετικές κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν εντός του χώρου.

Όπως διακρίνεται στις παραπάνω εικόνες, άνδρες -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καλυμμένα με κουκούλες τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους- εισβάλλουν στο κατάστημα με λοστούς και κοντάρια, καταστρέφοντας με μένος ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, που συμμετέχουν στους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες φαίνεται να αναζητούν επίμονα κάτι συγκεκριμένο, ενώ δεν διστάζουν να αφαιρέσουν δεκάδες αντικείμενα και χρήματα, στη συνέχεια, να τραπούν ανενόχλητοι σε φυγή.

Τα δάκρυά και η αγωνία στο πρόσωπο της Ντάο για το πώς θα ζήσει τα τέσσερα παιδιά της, όταν βρέθηκε πλάι στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι ακροδεξιοί, κατάφεραν να συγκινήσουν και να ενεργοποιήσουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη πολλών από αυτούς που αντίκρυσαν την εικόνα της στο βίντεο που έγινε viral την επομένη της επίθεσης.

Οι σκηνές, άλλωστε, που εκτυλίχθηκαν εκείνο το βράδυ και καταγράφηκαν σε σειρά από βίντεο, προκαλούν τρόμο αλλά και οργή. Η ομάδα των μαυροφορεμένων φασιστών που συμμετείχαν στην πορεία φαίνονται να κινούνται συντεταγμένα, με στρατιωτική δομή και συνθήματα που προκαλούν ανατριχίλα όπως «Έξω οι λάθρο από την Κύπρο», «Αρχίζουμε πρώτα με τους μαύρους και μετά την αστυνομία», «Η Κύπρος είναι ελληνική». Εικόνες που θυμίζουν πρακτικές των ταγμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, αποτελούν καμπανάκι για την εξάπλωση της ακροδεξιάς στην Κύπρο. Στο κοινοβούλιό της, μάλιστα, τέταρτη δύναμη είναι το ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) άλλοτε αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής από την οποία μετά τη δίκη έχει πάρει αποστάσεις.

Τα τυφλά χτυπήματα σε όποιον δεν είναι αρκετά λευκός για τα “γούστα” του εθνικοσοσιαλισμού, δεν φάνηκε να αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα σοβαρά από το κράτος, το οποίο εκείνη τη στιγμή έδειξε να αδυνατεί ή να είναι απρόθυμο να προστατεύσει τους πολίτες του, με την αστυνομία να μένει άπραγη.

Σήμερα η κατάσταση εκεί φαίνεται να είναι καλύτερη, καθώς δεν έχουν δεχθεί ξανά κάποια απειλή. Όμως, όλα αυτά τα ρατσιστικά συνθήματα που ήχησαν στη Λεμεσό την Παρασκευή, οι φωτιές, οι καταστροφές, οι τραυματισμοί ανθρώπων που κινητοποιούνται από το φασιστικό μίσος δεν μπορούν να σβηστούν, δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

“Παρά το γεγονός ότι όλο αυτό έχει τελειώσει, κάθε φορά που το σκέφτομαι εξακολουθώ να ανησυχώ, νιώθω φόβο. Ευτυχώς τα παιδιά μου γύρισαν σπίτι με ασφάλεια, ακόμα βέβαια φοβούνται όταν σκέφτονται τί έγινελέει χαρακτηριστικά.

Αυτό που την συγκινεί ιδιαίτερα, επισημαίνει, είναι το κύμα συμπαράστασης που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες: “Όλοι με στήριξαν πολύ, έλαβα πολλά μηνύματα ενθάρρυνσης, πολλοί είναι αυτοί που μου είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν. Παρόλο που είμαστε απλά ξένοι, αυτό που μου δώσατε όλοι με έκανε να νιώσω μεγάλη ζεστασιά”. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων, θέλω να στείλω σε όλους τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μου”.

Απέναντι στο σκοτάδι του φασιστικού πογκρόμ, το φως κατάφερε στην τελική να επικρατήσει και το κύμα συμπαράστασης που δέχτηκε η Ντάο μεταφράστηκε σε πράξεις. Φίλοι, και οικογένεια είναι εκεί μαζί της και καθαρίζουν το μαγαζί, ενώ τα μηνύματα που δέχεται από αγνώστους που την στηρίζουν διαδέχονται το ένα το άλλο στα social media.

Μετά μάλιστα από την κοινοποίηση της ιστορίας της από την σελίδα «Μοναδικοί Άνθρωποι», έχουν ήδη συγκεντρωθεί αρκετά χρήματα για να ξαναστήσει την επιχείρησή της. Ήδη, η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, καθώς μέσα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών το ποσό έφτανε τις 16.000 ευρώ.

Κοιτώντας πλέον στο μέλλον, το βλέμμα της είναι στραμμένο και πάλι στα παιδιά της. “Νομίζω ότι θα προσπαθήσω όσο καλύτερα μπορώ να δουλέψω ώστε όλα να επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα, ώστε η ζωή των παιδιών μου να γίνει καλύτερη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα