Ρέγκλινγκ: Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Ρέγκλινγκ: Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ AP

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στις ενστάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως δημιουργούν μια αμφιβολία, ωστόσο στο παρελθόν το δικαστήριο έχει δώσει το "πράσινο" φως σε πακέτα βοήθειας της ΕΕ.

Την αισιοδοξία του ότι η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Το Tαμείο Aνάκαμψης είναι εντός χρονοδιαγράμματος», τόνισε και πρόσθεσε πως «η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα στήριξης».

«Δεν υπήρχε ποτέ η προσδοκία ότι τα χρήματα θα ρέουν πριν από τα μέσα του 2021», συμπλήρωσε και ανέφερε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αυτό τον μήνα επαίνεσαν τις προσπάθειες της ΕΕ για στήριξη της οικονομίας.

Στη συνέχεια, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως τα προγράμματα εγγύησης δανείων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη έχουν υποστηρίξει τραπεζικό δανεισμό που ισοδυναμεί με το 17% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε δοθεί νωρίτερα η βοήθεια, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς το Ταμείο έπρεπε να επικυρωθεί από τα κράτη – μέλη, προσθέτοντας ότι η στήριξη αυτή επικεντρώνεται στην ενίσχυση της προσφοράς της οικονομίας – σε αντίθεση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ενίσχυση της ζήτησης – και αυτό θα προσφέρει περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα.

Τέλος, αναφερόμενος στις ενστάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε πως δημιουργούν μια αμφιβολία, ωστόσο στο παρελθόν το δικαστήριο έχει δώσει το «πράσινο» φως σε πακέτα βοήθειας της ΕΕ.

«Δεν θα εκπλαγώ αν συμβεί κάτι παρόμοιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το χρονοδιάγραμμα διατηρείται ως έχει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα