Reuters: Πιέσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για πιο ήπια αντίδραση κατά της Λευκορωσίας

Reuters: Πιέσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για πιο ήπια αντίδραση κατά της Λευκορωσίας
Οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ 2021 AP

Τι κρύβεται πίσω από την άσκηση πίεσης από πλευράς Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ για πιο ήπια αντίδραση κατά της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αμβλύνει την επίσημη αντίδρασή του κατά της Λευκορωσίας για την υπόθεση της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters την Πέμπτη (27/05), επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η Συμμαχία έδωσε την προηγούμενη μέρα στη δημοσιότητα μια δήλωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας το περιστατικό που οδήγησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Στη δήλωση αυτή, ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε καμία τιμωρητική κίνηση παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία.

Επιπλέον, η δήλωση ήταν σαφώς πιο επιεικής από την προγενέστερη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για “κρατική αεροπειρατεία” και “εξωφρενικό” περιστατικό. 

Η Άγκυρα επέμεινε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ να παραμείνουν εκτός του κειμένου, ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφή τα κίνητρα της Τουρκίας.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο του Μινσκ, καθώς και να διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.

Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία κορονοϊού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση. «Δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές» πρόσθεσε.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κέρδισε τη συναίνεση όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για το τελικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, για να αποφευχθεί περαιτέρω δημόσια διάσταση απόψεων.

Eκνευρισμός

Η επιμονή της Άγκυρας στο να «απαλύνει» το τελικό κείμενο, αναφέρεται ακόμη, προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα.

Μια πηγή αναφέρει δε στο πρακτορείο ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής συγκριτικά με την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ.

«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα