Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας
ASSOCIATED PRESS

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Βρετανίας με ινδική καταγωγή και ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας εδώ και 200 χρόνια.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, που αντικατέστησε τη Λιζ Τρας. Είναι επίσης ο νεαρότερος σε ηλικία τα τελευταία 200 χρόνια και ο πρώτος με ινδική καταγωγή που αναλαμβάνει αυτή τη θέση στη χώρα.

Γεννήθηκε τον Μάιο του 1980 στο Σαουθάμπτον από γονείς ινδικής καταγωγής που μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σουνάκ αποφοίτησε το 1998 από το Winchester College. Σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Lincoln College της Οξφόρδης και αργότερα απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες hedge funds Children’s Investment Fund Management και Theleme Partners.

Ενώ σπούδαζε στο Stanford γνώρισε τη σύζυγό του Akshata Murty, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδρυτή του κολοσσού Infosys Ltd., N. R. Narayana Murti. Το ζευγάρι είναι ένα απο τα πλουσιότερα στη Βρετανία, με συνολική περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών.

ASSOCIATED PRESS

Ο Σούνακ εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές του 2015. Υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και διορίστηκε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον ανασχηματισμό του 2018.

Ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της Μέι για το Brexit. Μετά την παραίτησή της, ο Σούνακ υποστήριξε τον Μπόρις Τζόνσον για επικεφαλής των Συντηρητικών. Όταν ο Τζόνσον εξελέγη και διορίστηκε πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σουνάκ αντικατέστησε τον Σατζίντ Τζαβίντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτησή του δεύτερου, στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφού του εκδόθηκε ειδοποίηση σταθερής ποινής για παραβίαση των κανονισμών κορονοϊού, κατά τη διάρκεια των lockdown.

ASSOCIATED PRESS

Τον ίδιο μήνα, δημιουργήθηκε μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομά του, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι η σύζυγός του είναι πλουσιότερη από τη βασίλισσα Ελισάβετ, αφού δεν πληρώνει φόρους.

Στις 5 Ιουλίου παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού οικονομικών επικαλούμενος τις διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για να πέσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Στις 8 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αντικατάσταση του Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Στον τελευταίο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, έχασε την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών από την Λιζ Τρας συγκεντρώνοντας το 42,6% των ψήφων, παρά τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν επικρατέστερο.

Μετά τον “εμφύλιο” που ξέσπασε στους Συντηρητικούς, στον απόηχο του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε η Λιζ Τρας και τις απαιτήσεις τους να αποσυρθεί, ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Τότε δόθηκε στον Σούνακ εκ νέου η ευκαιρία να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία της Βρετανίας και την ηγεσία των Τόρις. Βασικό επιχείρημα του κ. Σούνακ στη διαδικασία διαδοχής της κας Τρας είναι ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι πως η κα Τρας θα είχε προβλήματα στην ηγεσία της χώρας, σε μια αρκετά έντονη και μακρά προεκλογική διαδικασία μηνών για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

«Υπηρέτησα ως καγκελάριος σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Σουνάκ σε δήλωση την Κυριακή. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές».

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Ρίσι Σουνάκ έχει ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε — είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του Κόμματός μας», δήλωσε ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Σατζίντ Τζαβίντ στην ανακοίνωση υποστήριξής του. Αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν και οι περισσότεροι στο κόμμα, αν όχι στον βρετανικό λαό γενικότερα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα