Μπόρις Τζόνσον τέλος: Οι διάδοχοι και η επόμενη μέρα

Μπόρις Τζόνσον τέλος: Οι διάδοχοι και η επόμενη μέρα
O Μπόρις Τζόνσον AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να κέρδισε τη δοκιμασία της ψήφου εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του ωστόσο δεν άντεξε τις διαρκείς παραιτήσεις. Οι πιθανοί διάδοχοι των Τόρις και η διαδικασία από εδώ και πέρα. Πόσο πιθανές είναι οι πρόωρες εκλογές.

Κορονοπάρτι, σεξουαλικά σκάνδαλα, χαμένη τιμή, πολιτική αστάθεια. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπόρεσε τελικά να αντέξει περισσότερους κραδασμούς στο “καράβι” των Συντηρητικών με τη παραίτησή του να έρχεται ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο πόλεμος της Ουκρανίας προστέθηκε σαν κερασάκι στη τούρτα, με την οικονομική κρίση να φορτώνεται στην ήδη προβληματική ατζέντα των Τόρις.

Είχε προηγηθεί πριν από ένα μήνα η πρόταση μομφής από 54 βουλευτές των Συντηρητικών από τους συνολικά 359 (ποσοστό 15%), οι οποίοι απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Τζόνσον, στέλνοντας τις επιστολές τους στη κομματική επιτροπή “1922”. Ο 58χρονος Τζόνσον “επέζησε” αυτής της κρίσης και γλίτωσε τη παραίτηση, παίρνοντας όμως μικρή παράταση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2018 με τη Τερέζα Μέι, η οποία είχε “επιβιώσει” από την εσωκομματική διαδικασία με 200 ψήφους έναντι 117. Ο Τζόνσον σημείωσε Πύρρειο νίκη με 211 βουλευτές να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στον αρχηγό τους, ενώ 148 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του από την αρχηγία και την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Ποσοστό χειρότερο από τη Μέι.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι Βρετανοί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους διχασμένους Συντηρητικούς και ένα ενωμένο Εργατικό Κόμμα, “που είναι έτοιμο να θέσει τη χώρα σε νέα κατεύθυνση”. Οι πρόωρες εκλογές παραμένουν ένα σενάριο, αλλά όχι το επικρατέστερο, με τις προγραμματισμένες να είναι το 2024.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ο Τζόνσον θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ωστόσο, η πολιτική πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό αυξήθηκε μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις στελεχών του από καίριες θέσεις. Η όλη κατάσταση θυμίζει ακριβώς ο,τι έγινε με τη προκάτοχό του. Η Τερέζα Μέι παραιτήθηκε από τη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, 7 Ιουνίου του 2019 και ακολούθησε η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Τόρις.

Ο Τζόνσον καρπώθηκε προφανώς την υλοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος για το Brexit και σίγουρα θα αισθανόταν ασφαλής, αν δεν του έσκαγε στα χέρια η βόμβα της πανδημίας, με τα πάρτι που διοργάνωνε στη Ντάουνινγκ Στριτ εντός των περιοριστικών μέτρων, με τον Τζόνσον να γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που λαμβάνει διοικητικό πρόστιμο (συγκεκριμένα 50 λιρών).

Ο Boris Johnson AP

 

Οι διάδοχοι

Πλέον, πιθανός διεκδικητής της θέσης του Τζόνσον είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από τους υποστηρικτές της πρότασης μομφής εναντίον του. Πέραν του Χαντ, ενδέχεται υποψηφιότητα να βάλει και ο έτερος πρώην διεκδικητής της ηγεσίας, Μάικλ Γκόουβ, που και αυτός ήταν υπέρμαχος του Brexit.

Πιθανή διάδοχος στο άρμα των “φαβορί”, είναι η τελευταία υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζόνσον, Λιζ Τρας και ο τέως υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, οι οποίοι είχαν όμως στηρίξει τη παραμονή του.

Σημειώνεται πως στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ηγεσία των Συντηρητικών, ο Χαντ ήταν ο βασικός ανθυποψήφιος εναντίον του Μπόρις Τζόνσον και ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας το 2018, μετά την τότε παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Κοινώς, μοιάζει σαν να είναι ο άνθρωπος που τον διαδέχεται διαρκώς. Ο ίδιος έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού, όπου μεταξύ άλλων ήταν αρμόδιος για την διεκπεραίωση των Ολυμπιακών του 2012, ενώ για έξι χρόνια ήταν Υπουργός Υγείας της χώρας, ο μακροβιότερος σε αυτή τη θέση στη Βρετανία.

Από την άλλη, η Λιζ Τρας δήλωνε μέχρι τις τελευταίες ώρες πως στηρίζει “100%” τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, παρότι είχε ταχθεί κατά της μομφής προς τον πρόσωπο του Τζόνσον, τώρα παραιτήθηκε συμπαρασυρόμενος από το ευρύτερο τσουνάμι αποστασίας. Η Τρας θεωρείται ως πιθανή διάδοχος, ωστόσο δεν την ευνοεί το γεγονός πως παραμένει κοντά στον Τζόνσον ακόμη και αυτή τη στιγμή.

Αναλυτικότερα, ο 39χρονος Σουνάκ είχε διατελέσει υφυπουργός Στέγασης υπό την Τερέζα Μέι προτού προαχθεί στο πόστο του επικεφαλής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών από τον Τζόνσον τον περασμένο Ιούλιο. Ως δεύτερος στην ιεραρχία στο συγκεκριμένο υπουργείο, είχε επιφορτιστεί με την εποπτεία των κρατικών δαπανών.

“Για μένα το να παραιτηθώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ ο κόσμος υφίσταται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων σοβαρών προκλήσεων είναι μια απόφαση που δεν έχω πάρει ελαφρά τη καρδία” ανέφερε ο ίδιος στο σημείωμα παραίτησής του, προσπαθώντας να διασωθεί πολιτικά από την όλη κρίση. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του για τους φόρους και τις δαπάνες το 2021, έθεσε τη Βρετανία στην πορεία για τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από τη δεκαετία του 1950, κόντρα στις εξαγγελίες του για φοροελαφρύνσεις.

Τα παραπάνω έρχονται μετά το partygate, αλλά και το σκάνδαλο Πίντσερ. Ο Βρετανός βουλευτής ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία των Τόρις, κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, μέσα σε μια ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου. Το 2017 κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε έναν αθλητή της κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα.

Ενώ αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε πως ο Τζόνσον γνώριζε για τις καταγγελίες, εν τέλει και μετά από έντονη φημολογία παραδέχθηκε πως ο πρωθυπουργός είχε τελικά ενημερωθεί το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του Συντηρητικού βουλευτή, αλλά “το είχε ξεχάσει”.

Ο Κρις Πίντσερ θεωρείτο “δυνατό χαρτί” των Τόρις, ωστόσο έγινε τελικά η κορυφή του παγόβονου σε μια κρίση άνευ προηγουμένου για τον άνθρωπο που οδήγησε τη Βρετανία στην πραγματοποίηση της “εξόδου” από την ΕΕ.

Τι λένε οι στοιχηματικές

Από εκεί και πέρα, για τις στοιχηματικές εταιρείες φαβορί είναι και η Πένι Μόρντοντ που διετέλεσε υπουργός Άμυνας, η οποία είναι υπέρμαχος του Brexit (απολύθηκε από τον Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, καθώς υποστήριξε τον αντίπαλό του Χαντ), ενώ πιθανοί υποψήφιοι πέραν των παραπάνω, είναι ο Μπεν Γουάλας (ήταν ο πιο πρόσφατος υπ. Άμυνας πριν τη παραίτηση Τζόνσον), και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ που παραιτήθηκε και αυτός προσφάτως.

Η Τρας παραμένει ισχυρό φαβορί.

Στα “αουτσάιντερ” εμφανίζεται ο προσφάτως διορισθείς υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι (ιδρυτής της YouGov) που διαδέχθηκε τον Σουνάκ, καθώς και ο Ντόμινικ Ράαμπ ο οποίος ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία την άνοιξη του 2020, όταν ο Τζόνσον νοσηλευόταν στην εντατική με Covid-19. Ο Ράαμπ ήταν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης.

Τέλος, πιθανή διάδοχος είναι και η σύμμαχος του Τζόνσον, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ η οποία είναι η πιο συντηρητική από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης όσον αφορά στα κοινωνικά θέματα. Υποστήριξε με θέρμη το Brexit και καταψήφισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Το παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg παρουσιάζει τη δημοφιλία των στελεχών των Τόρις στα τέλη Μαίου, με τον Τζόνσον να είναι στον… πάτο, και ίσως να απεικονίζει το τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Bloomberg

 

Παρά τις αυξανόμενες εικασίες για γενικές εκλογές φέτος, οι στοιχηματικές εταιρείες υποδηλώνουν ωστόσο ότι είναι πιο πιθανό αυτές να γίνουν το 2023 ή αργότερα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία διαδοχής, και τους κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος, η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος γίνεται σε δύο στάδια.

Τα μέλη των Τόρις στο Κοινοβούλιο προτείνουν τα ονόματά τους και μέσα από μια σειρά ψηφοφοριών, απομένουν δύο υποψήφιοι. Εν συνεχεία, τα μέλη του κόμματος καλούνται να επιλέξουν με την ψήφο τους έναν από τους δύο.

Το χρονοδιάγραμμα ορίζεται από την “Επιτροπή 1922”. Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης, όπως έκανε η Τερέζα Μέι το 2019 και ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2016.

Υπήρχαν φήμες πως θα μπορούσε να παραιτηθεί και να ζητήσει από τη Βασίλισσα να ορίσει μεταβατικό πρωθυπουργό. Πρακτικά ο Τζόνσον θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές, ωστόσο κάτι τέτοιο θα θεωρείτο παράδοξο, καθώς δεν έχει τη στήριξη του κόμματός του για να κάνει κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η επόμενη περίοδος θα είναι αρκετά έντονη για τους Τόρις, με εσωτερικές διαμάχες, κόντρες και φυσικά, αναζήτηση ισορροπιών για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές κάλπες.

Εξετάζουν πρόταση μομφής οι Εργατικοί

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσοναν το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού “δεν τον ξεφορτωθεί αμέσως”, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

“Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία”, σημειώνει ο Στάρμερ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα