Ρωσία: 10.000 μετανάστες που έλαβαν τη ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο

Διαβάζεται σε 2'
Ρωσία: 10.000 μετανάστες που έλαβαν τη ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο
AP Photo/Darko Vojinovic

Ο ρωσικός στρατός ενισχύθηκε με 10.000 μετανάστες που μετά την πολιτογράφησή τους στάλθηκαν στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 10.000 ξένοι υπήκοοι που έλαβαν τη ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας και παραδέχθηκε ότι άλλοι προτίμησαν να φύγουν από το ρωσικό έδαφος για τον φόβο της επιστράτευσης.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Ρωσία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι ασκεί πιέσεις στους πολίτες χωρών της κεντρικής Ασίας που ζουν στην ρωσική επικράτεια να καταταγούν στον ρωσικό στρατό και πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο αυτόν.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκινε, επικεφαλής της επιτροπής έρευνας της Ρωσίας, τόνισε ότι οι ρωσικές αρχές αναζητούν τα άτομα που έχουν λάβει την ρωσική ιθαγένεια και δεν έχουν καταγραφεί από τον στρατό, όπως όφειλαν να έχουν κάνει.

«Εχουμε εντοπίσει περί τα 30.000 άτομα που έχουν λάβει την ρωσική ιθαγένεια αλλά δεν ήθελαν να καταγραφούν για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Τους βάλαμε στον κατάλογο», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος στην βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους υποψήφιους για επιστράτευση.

«Μέχρι σήμερα, περί τους 10.000 έχουν σταλεί στην ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε αναφερόμενος στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από χώρες της κεντρικής Ασίας, εργάζονται στην Ρωσία για να ζήσουν τις οικογένειές τους που έχουν παραμείνει στην χώρα.

Αντιμέτωπη με ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξαιτίας της δημογραφικής κρίσης εδώ και δεκαετίες, η Ρωσία έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην ρωσική ιθαγένεια για να προσελκύσει μετανάστες.

Ομως, η κτήση της ρωσικής ιθαγένειας επιβάλλει στους άνδρες την υποχρέωση καταγραφής από τον στρατό και στράτευσής τους αν κληθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα