Συρία: Σε ισχύ εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Σήμερα τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στην Ινλτίμπ, μια μέρα μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν. Μόνο το Δεκέμβρη 284.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι τέθηκε σήμερα σε ισχύ εκεχειρία στην συριακή επαρχία Ινλτίμπ, σύμφωνα με μια ρωσοτουρκική συμφωνία.

Από σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) «τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, με βάση συμφωνία με την τουρκική πλευρά», ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο συμφιλίωσης στη Συρία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παρά μια κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινωθεί ήδη τον Αύγουστο, το συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται από τη Μόσχα, ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες τις θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις σε αυτή την επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, μερικοί εκ των οποίων υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προκαλώντας εισροή εκτοπισθέντων στην Τουρκία.

Μόνο τον Δεκέμβριο, περίπου 284.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις, ιδίως στο νότιο τμήμα της επαρχίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός έρχεται την επόμενη μέρα μετά από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα κάλεσε την Τρίτη την Μόσχα να «σταματήσει τις επιθέσεις του καθεστώτος» στην Ιντλίμπ και ζήτησε τον σεβασμό μιας εκεχειρίας του περασμένου Αυγούστου.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Συρία, Τουρκία
SHARE:

24Media Network