Ρωσία και Κίνα απορρίπτουν το σχέδιο ψηφίσματος για τη Βενεζουέλα

O Νίκολας Μαδούρο
O Νίκολας Μαδούρο AP

Η διαμάχη για ότι γίνεται στη Βενεζουέλα μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της ΟΗΕ. Ρωσία και Κίνα άναψαν "κόκκινο".

Η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα μπλόκαραν το Σάββατο το αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς της "τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό" της χώρας.

Το κείμενο αυτό υπογράμμιζε επίσης ότι η Εθνοσυνέλευση δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα, επισημαίνοντας την έλλειψη νομιμότητας των τελευταίων εκλογών στη χώρα και καταδικάζοντας τη βία των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, το προσχέδιο ψηφίσματος που αντιπροτείνει η Ρωσία ζητά απλώς τη διεξαγωγή "πολιτικού διαλόγου" στη Βενεζουέλα, κάτι που για τις ΗΠΑ θεωρείται μη αποδεκτή λύση. Κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας. Πολλές χώρες έχουν ζητήσει να μιλήσουν στη συνεδρίαση αυτή.

ADVERTISING
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενεζουέλα, Κίνα, Ρωσία
SHARE:

24Media Network