Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι βομβάρδισε συνοριακό φυλάκιό της

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι βομβάρδισε συνοριακό φυλάκιό της
Ρώσος στρατιώτης Russian Defense Ministry Press Service / AP IMAGES

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας FSB ανακοίνωσε ότι οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε συνοριακό φυλάκιο. Διαψεύδει η Πρίστινα ότι έστειλε μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας FSB ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (21/02), ότι μία οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε τελείως συνοριακό φυλάκιο στην ρωσική περιοχή Ροστόφ, χωρίς όμως να υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση 150 μέτρων από σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ανέφερε η FSB σύμφωνα με το Interfax.

Οι σποραδικοί βομβαρδισμοί κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχουν ενταθεί από την Πέμπτη.

Κόσοβο: Διαψεύδει ότι έστειλε μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση του Κοσόβου απορρίπτει τις καταγγελίες του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι «μισθοφόροι από το Κόσοβο» στέλνονται στην περιοχή Ντόνμπας στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η συμμετοχή υπηκόων του Κοσόβου σε πολέμους στο εξωτερικό». Επισημαίνεται ότι «οι καταγγελίες αυτές αποτελούν μέρος της ρωσικής προπαγάνδας για να στηριχθεί ο ηγεμονισμός της Ρωσίας». Το ΥΠΕΞ του Κοσόβου εκτιμά ότι «η Ρωσία με την βοήθεια της Σερβίας ηγείται εκστρατείας κατά του Κοσόβου και άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής». Σημειώνεται ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, στις 18 Φεβρουαρίου, στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ότι εξετάζονται πληροφορίες για αποστολή στην Ουκρανία μισθοφόρων από τα δυτικά Βαλκάνια. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι μισθοφόροι στρατολογούνται στο Κόσοβο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, αυτούς τους στέλνουν σε διάφορα μέρη συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα πρόσφατα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο Κίεβο και δήλωσε επίσημα την πρόθεση της να θέσει υπό την διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ μονάδες των στρατιωτικών δυνάμεων του Κοσόβου, εάν χρειαστεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

Το θέμα της αποστολής μισθοφόρων από τα δυτικά Βαλκάνια στην ανατολική Ουκρανία απασχολεί και την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας για μισθοφόρους από τα Βαλκάνια, πρόσθεσε ωστόσο με νόημα: «Αν κάποιοι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν πολλά, ο Λαβρόφ γνωρίζει τα πάντα». Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι θα ερευνηθούν οι πληροφορίες αυτές και ανήγγειλε την άφιξη στο Βελιγράδι τις επόμενες ημέρες του Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πετρούσεβ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας για σήμερα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όπου θα εξεταστούν – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- θέματα που αφορούν την ανατολική Ευρώπη και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα