Ρωσία: Μόνιμη άδεια παραμονής για τον Snowden

Ρωσία: Μόνιμη άδεια παραμονής για τον Snowden
Ο Edward Snowden μιλά με τη Jane Mayer μέσω δορυφόρου στο 15ο ετήσιο φεστιβάλ "New Yorker", 11 Οκτωβρίου 2014 στη Νέα Υόρκη. AP

Ο 37χρονος πρώην συνεργάτης της NSA είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο πρώην συνεργάτης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας(NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, έλαβε μόνιμη άδεια παραμονής από τις ρωσικές αρχές, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του, Ανατόλι Κουτσερένα.

Ο 37χρονος Σνόουντεν είχε ζητήσει τριετή επέκταση της άδειας παραμονής του την άνοιξη, η οποία όμως καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

“Σήμερα έδωσαν στον Σνόουντεν άδεια παραμονής επ’ αόριστον”, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Κουτσερένα, ο οποίος επισήμανε ότι ο Σνόουντεν δεν σκέφτεται προς το παρόν να αποκτήσει την ρωσική υπηκοότητα.

Ο Σνόουντεν το 2013 είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και για την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών. Φοβούμενος ότι θα διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

Την 1η Αυγούστου του 2014 πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και ζήτησε από την Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνοόυντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο μιας «δίκαιης δίκης» ενώ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να του απονείμει χάρη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα