Ρωσία: Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στη ρωσική Άπω Ανατολή

Από τη διαδήλωση του Σαββάτου
Από τη διαδήλωση του Σαββάτου AP

Για τέταρτο συνεχές Σάββατο οι κάτοικοι της πόλης Χαμπάροφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη του κυβερνήτη της περιοχής τους.

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφισαν και πάλι το Σάββατο τη βροχή στη Χαμπάροφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης του δημοφιλούς κυβερνήτη της περιοχής ο οποίος κατηγορείται για φόνο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τέταρτο Σαββατοκύριακο στη σειρά, οι διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους της πόλης αυτής που βρίσκεται κοντά στην Κίνα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Κρεμλίνου και υπέρ του πρώην κυβερνήτη Σεργκέι Φουργκάλ, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Ιουλίου και μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου κρατείται.

Ο Σεργκέι Φουργκάλ εξελέγη κυβερνήτης το 2018, νικώντας με μεγάλη διαφορά τον υποψήφιο του Κρεμλίνου. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως η σύλληψή του τη στιγμή που απολάμβανε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, για φερόμενες δολοφονίες που διαπράχθηκαν στα μέσα των χρόνων του 2000, έχει πολιτικά κίνητρα και διερωτώνται γιατί η δίκη του θα διεξαχθεί μακριά από τη Χαμπάροφσκ.

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης είναι το πιο σημαντικό των τελευταίων χρόνων στη Ρωσία εκτός Μόσχας. «Συνέλαβαν τον κυβερνήτη σαν τον τελευταίο των κλεφτών και τον επέδειξαν σε όλη τη χώρα. Είναι μια προσβολή για εμάς, ως πολίτες που τον επιλέξαμε. Δεν είμαστε υπέρ της αναρχίας, είμαστε υπέρ της εξουσίας, αλλά υπέρ της εξουσίας του λαού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στανισλάβ Νασόνοφ, ένας 40χρονος κάτοικος.

Στη σαββατιάτικη διαδήλωση συμμετείχαν λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν 35.000 έως 50.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου, περίπου 30.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδήλωση, ενώ η δημαρχία του Χαμπάροφσκ εκτιμά πως μόνο 3.500 διαδηλωτές συμμετείχαν σε αυτήν, λέγοντας πως το «ενδιαφέρον» για τις διαδηλώσεις «μειώνεται».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
SHARE:

24Media Network