Ρωσία: Σε κρίσιμη κατάσταση το Όρσκ από τις πλημμύρες

Διαβάζεται σε 2'
Απεγκλωβισμός κατοίκων στο πλημμυρισμένο Όρσκ
Απεγκλωβισμός κατοίκων στο πλημμυρισμένο Όρσκ Servicio de prensa del Ministerio de Emergencias via AP

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ρωσικές αρχές για “επιδείνωση της κατάστασης” στο πλημμυρισμένο Όρσκ.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν σήμερα, Κυριακή (7/4), ότι οι πλημμύρες στο Ορσκ, στα Ουράλια, επιδεινώθηκαν τις τελευταίες ώρες, δύο ημέρες μετά τη ρήξη ενός φράγματος το οποίο έχει ήδη οδηγήσει στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους, λόγω κινδύνου πλημμύρας.

«Μια κρίσιμη κατάσταση εξελίσσεται στην πόλη Ορσκ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρένκοφ, κατά την άφιξή του σε αυτήν τη βιομηχανική πόλη με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με το Καζακστάν.

Σε βίντεο που δημοσίευσαν οι υπηρεσίες του στο Telegram διακρίνεται ο Κουρένκοφ, περιστοιχισμένος από διασώστες, μέσα σε ένα μικρό σκάφος που διαπλέει τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπου η στάθμη του νερού έχει φθάσει στα παράθυρα ορισμένων σπιτιών και πολλών καταστημάτων.

Στο Ορσκ, περισσότερα από 4.500 σπίτια έχουν πλημμυρίσει και περισσότεροι από 4000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί προς προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με τον Κουρένκοφ.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έδωσε το υπουργείο Κατασκευών, το κόστος των ζημιών στις κατοικίες θα μπορούσε να ανέλθει «άνω των 21 δισεκατομμυρίων ρουβλιών», περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ βάση της ισοτιμίας.

Μπροστά στην κατάσταση, οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα πραγματοποιήσουν «εξ αποστάσεως» μαθήματα λόγω των πλημμυρών.

 

«Οι πλημμύρες στην περιοχή του Όρενμπουργκ δεν έχουν ακόμα μειωθεί σε ρυθμό», επισήμαναν από την πλευρά τους, σε ένα δελτίο τύπου, οι υπηρεσίες του περιφερειακού κυβερνήτη Ντένις Πάσλερ.

«Οι πλημμύρες αυτών των εδαφών οφείλονται στον αντίκτυπο του όγκου των νερών από την τήξη των πάγων, την άνοδο της στάθμης του ποταμού Ουράλη, (…) όπως και στη ρήξη του φράγματος στο Ορσκ, όπου η κατάσταση είναι η δυσκολότερη», εξήγησαν επιπλέον στο δελτίο τύπου τους οι περιφερειακές αρχές.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να «περιπλέξει» περαιτέρω το έργο των διασωστών, προειδοποιούν οι περιφερειακές αρχές.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή του Όρενμπουργκ προειδοποίησε πως “η κατάσταση επιδεινώνεται”, προσθέτοντας πως η στάθμη του ποταμού Ουράλη αυξήθηκε κατά 28 εκατοστά την προηγούμενη ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα