Ρωσία: To τραγούδι του έγινε “ύμνος” για τα αδέσποτα και απαγόρευσαν τη μουσική του

Διαβάζεται σε 3'
Ρωσία: To τραγούδι του έγινε “ύμνος” για τα αδέσποτα και απαγόρευσαν τη μουσική του
iStock

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επίβλεψης Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας απαγόρευσε τη μουσική του Ap$ent προκειμένου να αποτραπεί η “αποσταθεροποίησης της ρωσικής κοινωνίας”.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επίβλεψης Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας, γνωστή και ως Roskomnadzor, απαίτησε από τις υπηρεσίες streaming της χώρας να περιορίσουν την πρόσβαση στη μουσική του καλλιτέχνη Ap$ent, αφού ένα τραγούδι του έγινε viral σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το BBC, χρήστες του TikTok από χώρες όπως η Λευκορωσία, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν χρησιμοποίησαν τους τελευταίους μήνες το τραγούδι του καλλιτέχνη με τίτλο “Can I come with you?” (Μπορώ να έρθω μαζί σου;) ως μουσική υπόκρουση σε βίντεο διάσωσης αδέσποτων ζώων. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επίβλεψης Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Roskomnadzor), απαγόρευσε τη μουσική του Ap$ent, προκειμένου να αποτρέψει, όπως υποστήριξε, την «αποσταθεροποίηση της ρωσικής κοινωνίας».

Ο Ap$ent, που κατάγεται από τη Λευκορωσία και πραγματικό του όνομα είναι Arseniy Kisliak, πιστεύει ότι πιθανότατα μπήκε στο στόχαστρο της Υπηρεσίας λόγω ενός προηγούμενου τραγουδιού του με αντιπολεμικό θέμα. Ωστόσο, το “Can I come with you?” ήταν εκείνο που συγκέντρωσε εκατομμύρια views στο YouTube και το Spotify εξαιτίας του TikTok.

Στην πραγματικότητα βέβαια το θέμα του τραγουδιού δεν έχει καμία σχέση με τα αδέσποτα ζώα καθώς ο Ap$ent έγραψε το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι όταν εκείνος και η σύζυγός του Maryia διέφευγαν από τη Λευκορωσία. Οι δυο τους αποφάσισαν να φύγουν αφού η Maryia καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης επειδή προσέβαλε τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.

Παρόλο που το τραγούδι μιλούσε για την εμπειρία του ζευγαριού να φύγει από τη χώρα, ο Ap$ent λέει ότι εν μέρει εμπνεύστηκε κάποιους στίχους από τον γάτο του, ονόματι Tishka. «Ήξερε κάπως ότι θα φύγουμε σύντομα και μια μέρα ήθρε και με αγκάλιασε. Αυτό δεν ήταν μια συνηθισμένη συμπεριφορά για τον γάτο», είπε ο Ap$ent.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι ρωσικές αρχές δέχτηκαν παράπονα από χρήστες του διαδικτύου: «Με κατηγόρησαν ότι αποκαλώ όλους τους Ρώσους φασίστες. Αυτό είναι αναληθές. Δεν θα γενίκευα ποτέ έτσι», δήλωσε στο BBC Russia.

Βέβαια, ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι η απαγόρευση της μουσικής του τον έκανε ακόμα πιο δημοφιλή. «Άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επίβλεψης Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης άρχισαν να ενδιαφέρονται. Σκέφτηκαν ότι πρέπει να είμαι αξιοπρεπής άνθρωπος, αφού η Roskomnadzor με μπλόκαρε».

Ο Ap$ent έγινε για πρώτη φορά γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, με ένα ειρωνικό τραγούδι για τη συμβουλή του Lukashenko στους Λευκορώσους να πίνουν βότκα και να επισκέπτονται σάουνες για να κρατήσουν μακριά τον Covid-19. Η άλλη σατιρική επιτυχία του τραγουδιστή, “Το τραγούδι ενός χαρούμενου Λευκορώσου”, κυκλοφόρησε πριν τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας το 2020.

Ο Ap$ent και η σύζυγός του Maryia ζουν πλέον στην Πολωνία. Παρά την αναγνωρισιμότητα που δέχθηκε του, ο Ap$ent δεν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό τραγουδοποιό: “Γράφω καθαρά από τη θέση του απλού λαού, και προσθέτω λίγη σάτιρα.”

Ο γάτος του, Tishka, βρίσκεται ακόμα στη Λευκορωσία, αλλά ο τραγουδιστής ελπίζει να τον φέρει στην Πολωνία και σχεδιάζει να ανοίξει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα διάσωσης ζώων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα