Χεβρώνα: Τουλάχιστον 1.200 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους

Διαβάζεται σε 3'
Χεβρώνα: Τουλάχιστον 1.200 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους
(AP Photo/Mahmoud Illean)

Τουλάχιστον 1.200 Παλαιστίνοι υποχρεώθηκαν από τον στρατό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Χεβρώνα.

Ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε περίπου 1.200 Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, μία ημέρα μετά την επίθεση ενόπλων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι ο στρατός θα ξεκινήσει επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, μετά τον θάνατο των δύο στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επιχείρηση στις συνοικίες Αλ-Τζαλάνταχ και Έιν Ντέιρ Μπάχα, κοντά στο φυλάκιο στην είσοδο της Χεβρώνας, έχει στόχο τον εντοπισμό ενόπλων και όπλων. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα προχωρήσει και σε κατεδαφίσεις κτιρίων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή επέκρινε την επιχείρηση, χαρακτηρίζοντάς την «συλλογική τιμωρία».

Πάνω από 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί

Ο επικεφαλής του δήμου της Χεβρώνας, Γιούσεφ Ζουχάιρ Αλ Τζαμπάρι, δήλωσε ότι περίπου 1.200 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι 1.300 κάτοικοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο.

Ο ίδιος συνέδεσε την ένταση των ισραηλινών επιχειρήσεων με τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου και οι κυβερνητικοί του εταίροι επιχειρούν να ενισχύσουν τη στήριξή τους μεταξύ των εποίκων.

«Ο Νετανιάχου και οι ριζοσπάστες υπουργοί της κυβέρνησής του προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από τους εποίκους», είπε ο Αλ Τζαμπάρι.

Συλλήψεις, κατεδαφίσεις και καταγγελίες για «συλλογική τιμωρία»

Παλαιστινιακή οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 70 Παλαιστίνιους μέσα σε δύο ημέρες, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχη ανακοίνωση από ισραηλινές αρχές.

Ο Αλ Τζαμπάρι κατήγγειλε επίσης ότι ο στρατός κατεδάφισε καταστήματα, εργοστάσια και σπίτια, ενώ προκάλεσε ζημιές σε δρόμους της Χεβρώνας, χαρακτηρίζοντας την απάντηση δυσανάλογη.

Κάτοικοι που μίλησαν στο Reuters υποστήριξαν ότι πολλοί από όσους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους δεν είχαν καμία σχέση με τους δράστες της επίθεσης.

«Καλούμε τους αξιωματούχους να σταθούν στο πλευρό μας επειδή δεν εμπλεκόμαστε σε τίποτα από όλα αυτά. Υπάρχουν παιδιά. Είμαστε απομονωμένοι, δεν κάνουμε τίποτα. Όλα αυτά είναι αυθαίρετα», δήλωσε ο Μάτζντι Νάσερ, ένας από τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

Άλλοι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν Ισραηλινούς στρατιώτες να σημαδεύουν με ένα μαύρο «Χ» σπίτια από τα οποία είχαν απομακρυνθεί οι Παλαιστίνιοι ένοικοί τους. Παραμένει ασαφές τι σημαίνει η συγκεκριμένη σήμανση.

Αποκλεισμοί και σοβαροί περιορισμοί στις μετακινήσεις

Στο μεταξύ, σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης, το Ισραήλ έχει αποκλείσει εισόδους παλαιστινιακών πόλεων και οικισμών, περιορίζοντας σημαντικά τις μετακινήσεις των κατοίκων.

Ο Γιουσέφ Μουρ, κάτοικος της παλαιστινιακής πόλης Γιάτα, είπε ότι εξαιτίας των αποκλεισμών δεν κατάφερε να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ μαζί με την κόρη του, η οποία υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο.

«Η κατάσταση είναι κακή και υποφέρουμε. Όταν προσπαθήσαμε να περάσουμε, έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς το μέρος μας και το κορίτσι μου φοβήθηκε στον δρόμο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου από τον ΟΗΕ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, θέση την οποία αμφισβητεί το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα