Ρωσία: Τρομάζει τους πολίτες η επιστράτευση – Κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τον πόλεμο

Ρωσία: Τρομάζει τους πολίτες η επιστράτευση – Κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τον πόλεμο
ΑΡ

Με τον στρατό να έχει ήδη αρχίσει να παραδίδει τα σχετικά έγγραφα στους Ρώσους, οι πολίτες αναζητούν τρόπους να αποφύγουν την επιστράτευση. Έλεγχοι σε αυτοκίνητα και αναφορές για εντολή απαγόρευσης πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων σε άνδρες άνω των 18.

Λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την επιστράτευση για 300.000 εφέδρους, μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, πολίτες άρχισαν ήδη να λαμβάνουν τα έγγραφα κατάταξης, σύμφωνα με τον Pavel Chikov, δικηγόρο και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αγία Πετρούπολη, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι ο στρατός καλεί άτομα με εμπειρία στην υπηρεσία και στρατιωτικούς “ειδικούς” για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Chikov, γιατροί στη Μόσχα “λάμβαναν μαζικά κλήσεις από στρατολογικά γραφεία για να έρθουν και να παραλάβουν τις σχετικές διαταγές επιστράτευσης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ορισμένες εταιρείες ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παράσχουν επειγόντως λεπτομέρειες για τη στρατιωτική τους θητεία.

“Έχουμε ήδη υπαλλήλους που έχουν λάβει κλήσεις για αύριο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να κληθούν το πρωί και να μην μπορούν να εργαστούν την επόμενη μέρα”, ανακοίνωσε μια μεγάλη εταιρεία στους υπαλλήλους.

Στο μετρό της Μόσχας, άνδρες μελετούν τα έγγραφα και στους δρόμους, ορισμένοι κάτοικοι ανησυχούσαν για τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 7 μήνες.

Στο Κουρσκ, η σύζυγος ενός στρατιώτη είπε οτι δεν αφήνουν τον κόσμο να φύγει από την πόλη. “Υπάρχουν αστυνομικοί παντού, που ελέγχουν κάθε αυτοκίνητο. Εάν οδηγεί γυναίκα της ζητούν να ανοίξει το χώρο αποσκευών. Αν ο άντρας είναι από το Κουρσκ, τον αναγκάζουν να γυρίσει πίσω”.

Στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram δημιουργήθηκε κανάλι στο οποίο γνωστοποιούνται τα μέρη όπου έχουν εντοπιστεί αξιωματικοί στρατολόγησης και μέσα σε λίγη ώρα συγκέντρωσε περισσότερους από 13.000 συνδρομητές.

Όπου φύγει – φύγει

Από τη στιγμή που απηύθυνε το διάγγελμα ο Πούτιν, οι Ρώσοι άρχισαν να αναζητούν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από τη χώρα. Αν και οι τιμές των πτήσεων χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία εκτοξεύθηκαν μετά το διάγγελμα, τα εισιτήρια εξανλτήθηκαν.

Σύμφωνα το Reuters, τα δεδομένα του Google Trends έδειξαν άνοδο στις αναζητήσεις για το Aviasales, τον δημοφιλή ιστότοπο κρατήσεων πτήσεων στη Ρωσία.

Γι αυτόν τον λόγο , σύμφωνα με αναφορές, οι αεροπορικές εταιρίες έλαβαν εντολή να σταματήσουν την πώληση εισιτηρίων σε άνδρες από 18 έως 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στo Twitter ο πολιτικός αναλυτής Ian Bremmer,  οι αναζητήσεις για τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να σπάσει το χέρι του έχουν εκτοξευθεί.

“Πολιτικές ιδιαιτερότητες” επικαλέστηκε ο γιος του Πεσκόφ

 Στο μεταξύ ο Νικολάι Πεσκόφ, γιος του εκπροσώπου τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε σε τηλεφώνημα του Ντμίτρι Νιζόφτσεφ, παρουσιαστή της εκπομπής «Δημοφιλής πολιτική», ο οποίος του συστήθηκε ως στρατιωτικός επίτροπος, λέγοντας ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί στο στρατολογικό γραφείο.

Ο Νιζόφτσεφ είπε στον Νικολάι Πεσκόφ ότι έχει ήδη λάβει την κλήτευση τόσο μέσω της πύλης Κρατικών Υπηρεσιών όσο και με επιστολή, και ρώτησε αν ο Νικολάι θα προσέλθει στο στρατολογικό γραφείο μέχρι τις 10 π.μ. αύριο.

«Στις 10 το πρωί, φυσικά, αύριο δεν θα έρθω. Εάν γνωρίζετε ότι είμαι ο κύριος Πεσκόφ, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι και τόσο σωστό, να βρίσκομαι εκεί. Θα λύσω το ζήτημα σε άλλο επίπεδο», απάντησε ο Νικολάι Πεσκόφ.

Ο γιος του εκπρόσωπου τύπου του Ρώσου προέδρου είπε ότι πρέπει «να καταλάβει τι συμβαίνει» και «ποια είναι τα δικαιώματα του».

«Δεν έχω πρόβλημα να υπερασπίσω την πατρίδα, αλλά πρέπει να καταλάβω τη σκοπιμότητα της δικής μου παρουσίας, σας μιλάω για ορισμένες πολιτικές ιδιαιτερότητες», κατέληξε ο Νικολάι.

Οι συντάκτες της εκπομπής επισημαίνουν ότι η συζήτηση έγινε ζωντανά, οπότε δεν μπορούσαν να κόψουν τίποτα από αυτήν.

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι οι δημοσιογράφοι μίλησαν με τον γιο του, δηλώνοντας ότι έκοψαν το σημειολογικό μέρος της συνομιλίας.

«Ζητήστε τους να βγάλουν πρώτα ολόκληρη τη συζήτηση. Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη μόνη σωστή επιλογή του. Ούτε και αυτός» δήλωσε ο Πεσκόφ στον ιστότοπο Podyem.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα