Σαφάρι για φοροφυγάδες στην Ελβετία

Σαφάρι για φοροφυγάδες στην Ελβετία

Σφίγγει ο κλοιός για τους Αμερικανούς φοροφυγάδες. Οι ΗΠΑ ζήτησαν στοιχεία από την Credit Suisse και ετοιμάζουν βαριές ποινές για τους παραβάτες

Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν προθεσμία μέχρι την Τρίτη στην Ελβετία για την παράδοση των τραπεζικών στοιχείων Αμερικανών φοροφυγάδων που έχουν κρύψει τις περιουσίες τους στις ελβετικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας SonntagsZeitung.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για Αμερικανούς πολίτες που έχουν κρύψει τα χρήματά τους στην Ελβετία και απαίτησαν την επίδοση στοιχείων μέχρι την Τρίτη από τη δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα, την Credit Suisse, σύμφωνα με επιστολή που φέρει ημερομηνία 31 Αυγούστου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Κόουλ και απευθύνεται προς τις ελβετικές αρχές.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο χθεσινό φύλλο της SonntagsZeitung.

Εκτός από την Credit Suisse, το διάβημα αφορά περί τις δέκα ακόμη ελβετικές τράπεζες, την Julius Baer, την Wegelin, την Τράπεζα του καντονίου της Ζυρίχης και την Τράπεζα του καντονίου της Βασιλείας.

Οι αμερικανικές απαιτούν τα στοιχεία αμερικανικών εταιρειών και Αμερικανών ιδιωτών που έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ποσά άνω των 50.000 δολαρίων (35.000 ευρώ) από το 2002.

Το αίτημα των αμερικανικών αρχών θυμίζει την τύχη που επιφυλάχθηκε στην πρώτη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα UBS, η οποία υποχρεώθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία 4.450 Αμερικανών πελατών της, οι οποίοι είχαν κρύψει εκεί τα χρήματά τους από τις αμερικανικές φορολογικές υπηρεσίες, ενώ υποχρεώθηκε και στην καταβολή προστίμου ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων, για να μην χάσει την άδεια λειτουργίας της στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται, οι ελβετικές τράπεζες είναι πιθανόν να επιβαρυνθούν με πρόστιμο ύψους μέχρι και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην νέα αυτή υπόθεση φοροδιαφυγής.

Εκπρόσωπος της Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

SHARE:

24Media Network