Μπάιντεν για Πούτιν: Μην σκεφτεί να μπει σε έδαφος του ΝΑΤΟ – Πρέπει να φύγει από την εξουσία

Μπάιντεν για Πούτιν: Μην σκεφτεί να μπει σε έδαφος του ΝΑΤΟ – Πρέπει να φύγει από την εξουσία
AP

Για μακροχρόνιο αγώνα έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στη Βαρσοβία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ζήτησε αλλαγής ηγεσίας στη Ρωσία. Οι διευκρινίσεις του Λευκού Οίκου.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου (26/03) στη Βαρσοβία. “Μην σκεφτείτε καν να μπείτε ούτε μια ίντσα σε έδαφος του ΝΑΤΟ”, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όμως κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία (σ.σ. δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα. “Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, οι αμερικανικές δυνάμεις είναι εδώ για να υπερασπιστούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ”, είπε.

Ο Μπάιντεν ανέφερε και πάλι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και δεν επεδίωξε ποτέ την κατάρρευση της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι το “άμεσο και τιμωρητικό” τίμημα είναι ο μοναδικός τρόπος που θα κάνει τη Ρωσία να αλλάξει στάση.

AP

 

“Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία”

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Πούτιν δεν πρέπει πλέον να είναι στην ηγεσία της Ρωσίας. “Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου απέρριψε το σχόλιο του Μπάιντεν για τα περί παραμονής του Πούτιν στην εξουσία, λέγοντας πως οι Ρώσοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters: “Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους”.

Ακολούθησε, λίγη ώρα αργότερα. ο Λευκός Οίκος ο οποίος διευκρίνισε ότι ο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. “Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος”, επισήμανε ο αξιωματούχος.

“Δεν είναι εχθρός μας ο ρωσικός λαός”

Συνεχίζοντας, ο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα στον ρωσικό λαό. “Πάντα μιλούσα ευθέως και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό, επιτρέψτε μου να το πω αν μπορείτε να ακούσετε: Εσείς ο ρωσικός λαός δεν είστε εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι θέλετε τη δολοφονία αθώων παιδιών και ηλικιωμένων ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια — για όνομα του Θεού — να χτυπηθούν με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες. Αυτό δεν είναι το μέλλον που αξίζει για τις οικογένειες και τα παιδιά σας. Σας λέω την αλήθεια. Αυτός ο πόλεμος δεν σας αξίζει”.

AP

 

“Έχουμε μακρύ αγώνα μπροστά μας”

Ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε την ομιλία του με τα λόγια του γεννημένου στην Πολωνία, Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’  προς τη Σοβιετική Ένωση το 1979, “Μη φοβάστε”, είπε.

“Μπήκαμε εκ νέου στη μεγάλη μάχη για την ελευθερία, μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, μεταξύ ελευθερίας και καταστολής… Σε αυτή τη μάχη, πρέπει να έχουμε καθαρά μάτια. Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε μέρες ή μήνες. Χρειάζεται να προετοιμαστούμε για τον μακρύ αγώνα που έχουμε μπροστά μας”, είπε ο Μπάιντεν έξω από το Βασιλικό Κάστρο.

“Τώρα στον αιώνιο αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ουκρανία και ο λαός της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αγωνίζονται για να σώσουν το έθνος τους και η γενναία αντίστασή τους είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για… βασικές δημοκρατικές αρχές που ενώνουν όλους τους ελεύθερους ανθρώπους” ανέφερε.

“Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Στεκόμαστε δίπλα σας”, είπε.

“Αισχρά ψέματα από Πούτιν”

Συνεχίζοντας, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είπε “αισχρά” ψέματα όταν υποστήριξε ότι ήθελε με την εισβολή στην Ουκρανία την αποναζιστικοποίηση της χώρας.

“Η Ρωσία έχει στραγγαλίσει τη Δημοκρατία και επιδιώκει να το κάνει και αλλού. Με ψευδείς ισχυρισμούς για εθνική ομοψυχία, έχει ακυρώσει γειτονικές χώρες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος, είναι Εβραίος, η οικογένεια του πατέρα του εξοντώθηκε στο ολοκαύτωμα και ο Πούτιν  έχει το θράσος να πιστεύει ότι κάνει το σωστό”.

Ακολουθήστε το News247.gr  στο Google News  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα