Σαλβίνι: “Οι 116 μετανάστες θα λάβουν άδεια να αποβιβαστούν τις επόμενες ώρες”

Σαλβίνι: “Οι 116 μετανάστες θα λάβουν άδεια να αποβιβαστούν τις επόμενες ώρες”
Ματέο Σαλβίνι, Ιταλός ακροδεξιός πολιτικός AP

Οι μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στο Gregoretti, σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, θα μπορέσουν να αποβιβαστούν και θα κατανεμηθούν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι 116 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στο Gregoretti, ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, θα μπορέσουν να αποβιβαστούν «τις επόμενες ώρες» έπειτα από μια συμφωνία για την κατανομή τους ανάμεσα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Θα δώσω την άδεια να αποβιβαστούν τις επόμενες ώρες», έγραψε στο Facebook ο Σαλβίνι, που είναι επίσης ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας.

«Η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, καθώς και δομές της ιταλικής Εκκλησίας, θα αναλάβουν την ευθύνη» των μεταναστών, διευκρίνισε ο Σαλβίνι.

Από τη Δευτέρα, η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να πάρει έναν αριθμό αυτών των μεταναστών, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συντονισμός με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο χωριστά πλεούμενα, περίπου 140 μετανάστες διασώθηκαν από αλιείς και σκάφη της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον άλλοι 110 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης.

Μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Gregoretti, ένα σκάφος της ακτοφυλακής. Έξι από αυτούς μεταφέρθηκαν αμέσως για ιατρικούς λόγους στο νησί Λαμπεντούζα, ενώ μία έγκυος στον έβδομο μήνα, τα δυο μικρά παιδιά της και ο σύντροφός της αποβιβάστηκαν στη Σικελία.

Το σκάφος μπόρεσε να προσεγγίσει τρεις ημέρες αργότερα στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, όμως ο Ματέο Σαλβίνι επέτρεψε να αποβιβαστούν μόνο 15 ανήλικοι τη Δευτέρα. Άλλος ένας μετανάστης αποβιβάστηκε για λόγους υγείας σήμερα το μεσημέρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα