Σαμόα: Αυξάνονται οι νεκροί από την επιδημία ιλαράς

Σαμόα: Αυξάνονται οι νεκροί από την επιδημία ιλαράς
Εμβολιασμός παιδιού σε κλινική της Σαμόα. AP

“Συναγερμός” στο μικρό νησί του Ειρηνικού όπου οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία. Πέντε νεκροί μέσα σε 24 ώρες.

Οι αρχές στη Σαμόα, το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού, ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα σχολεία κι επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια ενόψει της περιόδου των εορτών του τέλους της χρονιάς, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας της επιδημίας ιλαράς ξεπέρασε τους 50 νεκρούς — στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά — στο τελευταίο χρονικά ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής αυτής ασθένειας.

Η ασθένεια, που γνωρίζει νέα έξαρση στην υφήλιο, πλήττει από τα μέσα του Οκτωβρίου έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο, αφού σε εμβολιασμό είχε υποβληθεί μόλις το 31% του πληθυσμού όταν κηρυσσόταν η επιδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων υπερδεκαπλασιάστηκε, στους 53 νεκρούς σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Σαμόα. Ως σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 3.700 κρούσματα ιλαράς στον βαθιά θρησκευόμενο πληθυσμό της χώρας, που αριθμεί περίπου 200.000 μέλη.

«Όλα τα σχολεία έκλεισαν, οι εθνικές εξετάσεις αναβλήθηκαν», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Βαβατάου Ταουφάο, γενικός γραμματέας της ιεράς συνέλευσης των χριστιανικών εκκλησιών στη Σαμόα. «Κάνουμε ακόμη λειτουργίες στις εκκλησίες αλλά αν τα πράγματα επιδεινωθούν, θα πρέπει να τις σταματήσουμε τελείως — και είναι σχεδόν Χριστούγεννα», είπε το στέλεχος αυτό της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανατηφόρων κρουσμάτων ήταν παιδιά: 48 από τα 53 θύματα ήταν τεσσάρων ετών ή ακόμη μικρότερα, σύμφωνα με τα νεότερα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα κρούσματα ιλαράς βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσια κράτη όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς οι γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους να μην εμβολιάζονται επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις τους αλλά και τους φόβους τους — που οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταρρίψει — πως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

Άλλα κράτη, είτε εξαιτίας της φτώχεια, είτε λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού, έχουν αφήσει τα επίπεδα της ανοσοποίησης να υποχωρήσουν, εκθέτοντας τα μικρά παιδιά ευάλωτα σε έναν ιό που προσβάλλει επιθετικά το ανοσοποιητικό.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι καταγράφεται επάνοδος των επιδημιών ιλαράς, που είχε χαρακτηρίσει καταστροφική, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 300% μόνο μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2019. Τα κρούσματα ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι στη Σαμόα συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με πέντε νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Η πρωθυπουργός της γειτονικής Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν, ανακοίνωσε η χώρα της στέλνει κι άλλα εφόδια, ιδίως εμβόλια, και δεκάδες εξειδικευμένα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού της προσωπικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα