Σαουδική Αραβία: Εκατοντάδες Αιθίοπες σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες

Σαουδική Αραβία: Εκατοντάδες Αιθίοπες σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες
Πρόσφυγες AP

Οι σαουδικές αρχές "σκότωσαν εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε αυτή την απομακρυσμένη συνοριακή ζώνη, μακριά από τα βλέμματα του υπόλοιπου κόσμου", καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκατοντάδες Αιθίοπες πρόσφυγες και μετανάστες σκοτώτηκαν από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες την περίοδο Μαρτίου 2022 – Ιουνίου 2023, στην προσπάθειά τους να περάσουν στο έδαφος της μοναρχίας του Κόλπου από την Υεμένη, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ “Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” (HRW).

Στη Σαουδική Αραβία εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες, οι οποίοι έφθασαν στη χώρα σε πολλές περιπτώσεις μέσω της “ανατολικής οδού”, από το Κέρας της Αφρικής στον Κόλπο, περνώντας από την Υεμένη, στην οποία γίνεται πόλεμος περισσότερα από οχτώ χρόνια.

“[Οι σαουδικές αρχές] σκότωσαν εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε αυτή την απομακρυσμένη συνοριακή ζώνη, μακριά από τα βλέμματα του υπόλοιπου κόσμου”, αναφέρει η Νάντια Χάρντμαν, ειδική του HRW για ζητήματα μετανάστευσης, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

Πρόσθεσε ότι “τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται” στο τομείς του αθλητισμού και της διασκέδασης “για να βελτιωθεί η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας” δεν πρέπει να εκτρέψει την προσοχή από “αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα”.

Το Ριάντ κατηγορείται συχνά από ΜΚΟ ότι επενδύει σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τα βλέμματα από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, στην οποία ενεπλάκη ο σαουδαραβικός στρατός, τον Μάρτιο του 2015.

Οι “γενικευμένες και συστηματικές” δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων από την Αιθιοπία ενδέχεται να αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τόνισε η ΜΚΟ.

Για “ανησυχητικές καταγγελίες” έκαναν λόγο ειδικοί του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες “πυρά πυροβολικού από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη και ελαφρών όπλων από δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας” σκότωσαν περίπου 430 μετανάστες, στο νότιο τμήμα του βασιλείου και στο βόρειο τμήμα της Υεμένης τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022.

Το HRW βασίστηκε σε συνεντεύξεις 38 μεταναστών από την Αιθιοπία που επιχείρησαν να περάσουν από την Υεμένη στη Σαουδική Αραβία, σε δορυφορικές φωτογραφίες, σε βίντεο και λήψεις από τα social media ή άλλες πηγές.

Τα άτομα που μίλησαν στους ανθρώπους του HRW ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκαν από συνοριοφύλακες εκρηκτικές οβίδες, ενώ τους ρωτούσανσε ποιο μέρος του σώματος θα προτιμούσαν να τους πυροβολήσουν“, πριν εξαπολύσουν πυρά.

Οι μετανάστες περιέγραψαν σκηνές φρίκης με γυναίκες, άνδρες και παιδιά να έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, να είναι διαμελισμένοι ή νεκροί, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

“Είδα άνδρα που εκλιπαρούσε για βοήθεια, του είχαν κοπεί και τα δυο πόδια”, πρόσθεσε, “δεν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε, καθώς είχαμε καλυφθεί, για να σώσουμε τις δικές μας ζωές”, ανέφερε μια 20χρονη από την πολιτεία Ορόμια.

Το HRW ζητάει από το Ριάντ να σταματήσει αμέσως να σκοτώνει μετανάστες και αιτούντες άσυλο και από τον ΟΗΕ να διενεργήσει έρευνα για τις καταγγελίες αυτές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα