Σε 16 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο πλοίαρχος του Costa Concordia

Σε 16 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο πλοίαρχος του Costa Concordia

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον πρώην πλοίαρχο του Costa Concordia. Το πλοίο είχε γίνει υγρός τάφος για 32 ανθρώπους. Τι υποστήριξε στην απολογία του

Ιταλικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι καταδικάζει σε κάθειρξη 16 ετών και 1 μηνός τον Φραντσέσκο Σκετίνο, τον πρώην πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που ναυάγησε με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 32 άνθρωποι πριν από 3 χρόνια ανοιχτά των ιταλικών ακτών.

Ο Σκετίνο κρίθηκε ένοχος, στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και του ναυαγίου επιβατηγού πλοίου, από τους δικαστές του δικαστηρίου του Γκροσέτο (Τοσκάνη) όπου διεξήχθη σε πρώτο βαθμό η δίκη του τον Ιούλιο του 2013.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε την ετυμηγορία απουσία του κατηγορουμένου, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση πολλά ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Νωρίτερα, ο πρώην πλοίαρχος, ηλικίας 54 ετών, είχε καταγγείλει ότι υπήρξε θύμα μηχανορραφιών από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας.

«Εδώ και 3 χρόνια είναι σαν να ζω σε μία κρεατομηχανή όπου με έχουν ρίξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, των οποίων τη βία, αν κανείς δεν την έχει βιώσει, είναι δύσκολο να την κατανοήσει» είχε δηλώσει ο Σκετίνο, προτού αναλυθεί σε λυγμούς και διακόψει την τελική απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 26 ετών στον κατηγορούμενο, την ώρα που οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει την αθώωσή του, υποστηρίζοντας ότι το ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα ενός δυστυχήματος που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε ναυτικό.

Το δικαστήριο δε διέταξε την άμεση φυλάκιση του κατηγορουμένου καθώς έκρινε, σε αντίθεση με την εισαγγελία, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

Ο Σκετίνο ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη και κατήγγειλε ότι ο ίδιος θυσιάστηκε προκειμένου να «προφυλαχθούν οικονομικά συμφέροντα» και ότι τα «μέσα ενημέρωσης, όχι όλα, έπεσαν στην παγίδα» περιγράφοντας μία «εικόνα της προσωπικότητάς μου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο Τύπος και η κατηγορούσα αρχή «έριξαν όλες τις ευθύνες πάνω μου, χωρίς σεβασμό στην αλήθεια, ούτε στη μνήμη των θυμάτων» τόνισε ο ίδιος.

SHARE:

24Media Network