Σε 30 λεπτά η πριγκίπισσα Άννα εξέθεσε ποικιλοτρόπως όλα τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Σε 30 λεπτά η πριγκίπισσα Άννα εξέθεσε ποικιλοτρόπως όλα τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας
Η πριγκίπισσα Άννα σε συνάντηση με τους Αξιωματικούς και Ανώτερους Υπαξιωματικούς, στους στρατώνες Wellington, στο κεντρικό Λονδίνο. Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Λίγες ώρες πριν την ενθρόνιση του αδελφού της, Καρόλου η πριγκίπισσα Άννα έδωσε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις. Τα διεθνή μέσα συμφώνησαν πως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να τη μελετήσουν.

Η πριγκίπισσα Άννα παρέδωσε masterclass βασιλικού PR” σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, ενημερώνοντας τον πλανήτη πως “είναι η καλύτερη βασίλισσα που θα μπορούσε να έχει η Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν θα έχει ποτέ”.

Όπως είπε ειδικός στη γλώσσα του σώματος “’όλα τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να παρακολουθήσουν την εμφάνιση της στο CBC” του Καναδά, όπου η 72χρονη αδελφή του Καρόλου απάντησε σε ό,τι τη ρώτησαν.

O Kάρολος με την Άννα, τον Αύγουστο του 1956. AP Photo/Dennis Lee Royle

 

Το δεύτερο παιδί της Ελισάβετ και του Φίλιππου (η μόνη κόρη που απέκτησαν) και πρώην Ολυμπιονίκης (στην ιππασία, στο Μόντρεαλ, το 1976), θεωρείτο το αγαπημένο παιδί του πατέρα της.

Σίγουρα ήταν το πρώτο παιδί της βασίλισσας που πήρε διαζύγιο, ξαναπαντρεύτηκε, απέκτησε δυο παιδιά και για χάρη τους αποποιήθηκε τίτλους.

Έζησε απόπειρα απαγωγής το 1974, συνηθίζει να φοράει και να ξαναφοράει τα ρούχα της (πράγμα σπάνιο για μέλος της βασιλικής οικογένειας) και τακτοποιεί τις περισσότερες δημόσιες υποχρεώσεις, συγκριτικά με όλα τα άλλα μέλη της μοναρχίας (μόνο πέρυσι ανέλαβε 214).

Σε ό,τι αφορά όσα είπε στο CBC, κατά την Judi James που θεωρείται κορυφαία ειδικός στην επικοινωνία και τη γλώσσα του σώματος “ενώ δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, έδειξε πως τις διαχειρίζεται πολύ καλά και απέδειξε πως θα γινόταν εξαιρετική βασίλισσα, αν οι συνθήκες της γέννησης της ήταν διαφορετικές.

Φάνηκε ‘ανοιχτή’ και εξαιρετικά ειλικρινής. Διατήρησε την ηρεμία της ανεξάρτητα από τη δυσκολία των ερωτήσεων.

Τα σχόλιά της μερικές φορές είναι οικεία και μερικά αμφιλεγόμενα, αλλά τα εκφράζει όλα με το είδος της γλώσσας του σώματος που υποδηλώνει καλό χιούμορ, ευφυΐα και εξουσία.

Σε κάποια σημεία έχασε τον έλεγχο της και αυτό ήταν σημάδι εσωτερικής έντασης ή συναισθημάτων που προκαλούσαν τα λόγια της. Μια τέτοια στιγμή ήταν όταν ρωτήθηκε για τη συνάφεια της μοναρχίας. Μια άλλη όταν τη ρώτησαν για τη δουλεία.

Γενικά μίλησε ανοιχτά, χωρίς την παραμικρή αίσθηση δράματος. Έδειξε να είναι έμπειρη και να μην την πτοεί τίποτα, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ‘πάρει’ από την εξίσου στωική μητέρα της.

Σε κανένα σημείο δεν μίλησε για τον εαυτό της. Δεν φάνηκαν σημάδια του ‘εγώ’ ή της ματαιοδοξίας της. Ξεκαθάρισε πως η δουλειά της είναι να στηρίζει το βασιλιά. Όχι να κερδίσει τη συμπάθεια των τηλεθεατών ή να ‘φτιάξει’ το προφίλ της.

Στις πιο ευάλωτες στιγμές, χρησιμοποίησε πληθυντικό ώστε να πάρει την εστίαση από πάνω της.

Με τον τρόπο της έγινε αυτή που ‘οδήγησε’ τη συνέντευξη, διακριτικά. Χωρίς να γίνει καταπιεστικά κυρίαρχη. Κράτησε τον έλεγχο μέσω διαφόρων τεχνικών, λέγοντας πράγματα που ακούγονταν φρέσκα και αφιλτράριστα”.

“Η μοναρχία είναι σε σταθερά χέρια”

Στο ίδιο πνεύμα, η Washington Post έγραψε πως η πριγκίπισσα Άννα εξήγησε στον πλανήτη “γιατί είναι η καλύτερη βασίλισσα που δεν θα έχει ποτέ η Μεγάλη Βρετανία”.

Να δούμε όμως, και τι είπε.

Μίλησε για τις προκλήσεις του νέου μονάρχη, στη νέα εποχή επί βασιλείας του Καρόλου. Κατ’ αρχάς διαβεβαίωσε πως ο αδελφός της δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα “καθώς προετοιμάζεται για αυτήν την στιγμή, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όλοι ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν. Η μοναρχία είναι σε σταθερά χέρια. Δεν περιμένω πως θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στο σύστημα”.

Την ημέρα της στέψης, η Άννα θα ακολουθήσει έφιππη πίσω από τον νεοεστεμμένο βασιλιά και τη σύζυγο του, ως Gold-Stick-in-Waiting (στα βιβλία της μοναρχίας ήταν ο ορίτζιναλ αξιωματικός που προστάτευε τον βασιλιά -πρόκειται για την απόλυτα συμβολική θέση). Ρόλος που περιγράφηκε από τα διεθνή media ως υψηλού κύρους.

“Δέχθηκα, γιατί πάνω από όλα λύνει το πρόβλημα του τι να φορέσω” εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τις πολλές δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η μοναρχία δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν ενδιαφέρεται να δει την στέψη, είπε πως “είναι αλήθεια πως πρόκειται για την στιγμή που πρέπει να γίνει η συζήτηση αν η μοναρχία έχει τη σχετικότητα που είχε κάποτε.

Θα ήθελα απλώς να υπογραμμίσω ότι η μοναρχία παρέχει, με το σύνταγμα, έναν βαθμό μακροπρόθεσμης σταθερότητας που στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο”.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θεωρούμε πως υποστηρίζουμε τον βασιλιά και κάνουμε καλό στις κοινότητες, για τις οποίες εργάζεται.

Ελπίζω πως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπογραμμίσουμε την καλοσύνη και το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που καταλαβαίνουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον.

Η μοναρχία παρέχει ένα στοιχείο ρύθμισης σε αυτό το επίπεδο υπηρεσιών και το ενθαρρύνει μακροπρόθεσμα”.

Ένα άλλο θέμα που αφορά τη συνάφεια της μοναρχίας με τη σύγχρονη εποχή, έχει να κάνει με την ιστορία, τον αποικισμό και τη σύνδεση της με τη δουλεία.

Η δημοσιογράφος είπε στην πριγκίπισσα πως η δημοσίευση στοιχείων από βρετανικά media, τα οποία αμφισβητούσαν τους δεσμούς της μοναρχίας με το δουλεμπόριο, πρόσφεραν “νέα και σιωπηρή” υποστήριξη στην έρευνα της σχέσης στέμματος και δουλείας.

Η Άννα απάντησε “εσείς γνωρίζετε περισσότερα από εμένα. Μάλλον υποψιάζομαι ότι αυτή ήταν η ερμηνεία των μέσων ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη συμφωνία (σ.σ ο Κάρολος είπε πως υποστηρίζει την έρευνα). Ποιος ξέρει ποιος είχε αυτή την ιδέα;

Δεν μπορώ να περιγράψω το βάθος της προσωπικής μου θλίψης για τα βάσανα τόσων ανθρώπων, όπως συνεχίζω να εμβαθύνω τη δική μου κατανόηση για τον διαρκή αντίκτυπο της δουλείας”.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του αδελφού της, εξήγησε πως “έχω μια ιστορική προοπτική που είναι ελαφρώς διαφορετική από εκείνη του αδελφού μου. Ίσως πιο ρεαλιστική. Η ιστορική άποψη είναι ότι το θέμα πηγαίνει πολύ πιο πίσω. Τα σύγχρονα πλαίσια είναι πολύ διαφορετικά. Η δουλεία δεν έχει εξαφανιστεί”.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ταραχώδη για το Παλάτι, με την έξοδο των Χάρι και Μέγκαν, το σκάνδαλο του πρίγκιπα Άντριου (για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης μιας έφηβης που τακτοποιήθηκε εξωδικαστικά) και τους θανάτους της Ελισάβετ και του Φίλιππου.

Εδώ και μήνες κυκλοφορούν φήμες πως ο Κάρολος θα αλλάξει τα δεδεομένα, μειώνοντας όσους εργάζονται για τη βασιλική οικογένεια. Πολλοί είπαν πως αυτό θα ‘αδυνατίσει’ τη μοναρχία.

Η Άννα είχε να πει επ’ αυτού πως “τα της μείωσης ειπώθηκαν σε περίοδο που τα μέλη ήταν κάπως περισσότερα. Τώρα, δεν ακούγεται ως καλή ιδέα, όπως βλέπω το θέμα από τη θέση που έχω. Είμαστε ήδη περιορισμένοι. Δεν είμαι πολύ σίγουρη τι άλλο μπορούμε να κάνουμε σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα