ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία αλλά και αβεβαιότητα για την ανάπτυξη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Η ανεργία υποχώρησε ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο , ωστόσο η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη άρχισε να κάνει την εμφάνισή της.

Δύο αναγνώσεις μπορεί να κάνει κανείς στα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την ανεργία και την εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Μέσα στις 28 ημέρες προστέθηκαν στο σύνολο μόλις 20.000 θέσεις εργασίας, επίδοση που ήταν η μικρότερη εδώ και ενάμιση χρόνο, ωστόσο δικαιολογίες υπήρχαν. Πρώτον η έντονη κακοκαιρία που έπληξε τις περισσότερες πολιτείας και δεύτερον το shutdown του δημοσίου.

Από εκεί και πέρα, η ανάγνωση γίνεται περισσότερο θετική. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε και άλλο, στο 3,8% πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 50 χρόνια και οικονομολόγοι συμπέραναν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση.

Ωστόσο, έγινε γίνει εμφανής μία επιβράδυνση της ανάπτυξης, γεγονός που έχει να κάνει με τον εμπορικό πόλεμο της Κίνας με τις ΗΠΑ και ο οποίος αφήνει σιγά-σιγά τα αποτύπωματά του στα οικονομικά μεγέθη.

Υπήρξαν, τέλος, και τομείς που "έκοψαν" αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τον Φεβρουάριο με πρώτο αυτόν των κατασκευών που κατήργησε 31.000.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ανεργία
SHARE: