Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στη Γερμανία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ AP

Για πρώτη φορά από την επανένωση, η Γερμανία καταγράφει για το μήνα Οκτώβριο ποσοστό ανεργίας μικρότερο του 5%. Υποχωρεί και η υποαπασχόληση.

Νέα πτώση κατέγραψε τον μήνα που διανύουμε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία.

Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε τον Οκτώβριο στα 2,204 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στη Νυρεμβέργη. Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 53.000 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και κατά 185.000 συγκριτικά με πέρυσι.

Η μείωση των ανέργων οδήγησε σε υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα κατά 0,1%, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,9%. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των σχετικών υπολογισμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες που το ποσοστό ανεργίας υποχωρεί κάτω από το 5%.

Μάλιστα το ποσοστό ανεργίας του Οκτωβρίου που εκπνέει είναι το χαμηλότερο ποσοστό για το συγκεκριμένο μήνα από την περίοδο της γερμανικής Επανένωσης.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο επίσημος τρόπος υπολογισμού της ανεργίας δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στη Γερμανία. Εάν στον επίσημο αριθμό προστίθεντο, για παράδειγμα, άνεργοι που παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια απασχόλησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας ή ασθενείς που δεν δύνανται να εργαστούν, τότε ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο θα διαμορφωνόταν σε 3,14 εκατομμύρια άτομα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υποχώρησε αισθητά και το φαινόμενο της υποαπασχόλησης, η οποία μειώθηκε κατά 223.251 περιπτώσεις συγκριτικά με τη χρονιά που πέρασε.

Σε πρωτοφανή επίπεδα αυξήθηκε την ίδια ώρα ο αριθμός των απασχολούμενων στη Γερμανία. Τον Σεπτέμβριο που πέρασε απασχολούνται για πρώτη φορά από τη γερμανική Επανένωση περισσότερα από 45 εκατομμύρια άνθρωποι -557.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

Πηγή: 

dw

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Ανεργία
SHARE:

24Media Network