Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ιαπωνία

Japan's Finance Minister Yoshihiko Noda (L), who was chosen as the new leader of Japan's ruling Democratic Party, speaks during a news conference after the party's leadership vote in Tokyo August 29, 2011. Finance Minister Noda will become Japan's next prime minister after defeating Trade Minister Banri Kaieda in the ruling party leadership run-off vote on Monday. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: POLITICS BUSINESS)
Japan's Finance Minister Yoshihiko Noda (L), who was chosen as the new leader of Japan's ruling Democratic Party, speaks during a news conference after the party's leadership vote in Tokyo August 29, 2011. Finance Minister Noda will become Japan's next prime minister after defeating Trade Minister Banri Kaieda in the ruling party leadership run-off vote on Monday. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Εκλογές την 16η Δεκεμβρίου, αφού διαλύσει τη βουλή την Παρασκευή, σχεδιάζει να κάνει ο πρωθυπουργός Νόντα. Διαβάστε γιατί

Πρόωρες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στην Ιαπωνία την 16η Δεκεμβρίου, καθώς ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα σχεδιάζει να διαλύσει την κάτω βουλή εντός της εβδομάδας, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (ΔΚΙ).

Ο Νόντα και ηγετικά στελέχη του ΔΚΙ συμφώνησαν να ανακοινώσουν την απόφαση για την διάλυση της βουλής την Παρασκευή παρά το γεγονός ότι σε αυτό αντιτάχθηκαν πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τόνισαν αξιωματούχοι.

''Νομίζω ότι θα μπορούσα να διαλύσω την κάτω βουλή την Παρασκευή'' εάν η αξιωματική αντιπολίτευση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος, είπε νωρίτερα σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, στην διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σίνζο Άμπε.

Το Κιόντο μετέδωσε ότι ο Νόντα, ο έκτος πρωθυπουργός της χώρας σε ισάριθμα χρόνια, είπε στο γενικό γραμματέα του ΔΚΙ Αζούμα Κοσιίσι ότι ελπίζει οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν την 16η Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Νόντα σημειώνονται αφού το ΦΔΚ και το σύμμαχό του κόμμα Νέο Κομέιτο συμφώνησαν να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του εάν δεν διαλύσει την κάτω βουλή ως τα τέλη της χρονιάς, ανέφερε το ίδιο πρακτορείο επικαλούμενο βουλευτές τους οποίους δεν κατονόμασε.

Η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου

''Θα εργαστούμε σκληρά προκειμένου όλοι οι βουλευτές μας να διατηρήσουν τις έδρες τους και να παραμείνουμε στην εξουσία'', δήλωσε σε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Αζούμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει επίσημα την 4η Δεκεμβρίου.

''Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ιδανικό για το κόμμα μας αλλά ο κ. Νόντα έλαβε την απόφασή του ιεραρχώντας ως πρωτεύουν το εθνικό συμφέρον'', πρόσθεσε ο Αζούμι.

Βάσει του Συντάγματος στην Ιαπωνία οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται 40 ημέρες μετά την διάλυση της βουλής.

Το ΔΚΙ είχε καταγάγει ευρεία νίκη στις εκλογές του 2009, τερματίζοντας μια περίοδο 50 και πλέον ετών αδιάλειπτης διακυβέρνησης από το ΦΔΚ. Ο Νόντα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της κυβέρνησης υπό το ΔΚΙ.

Ωστόσο το ποσοστό δημοτικότητας της κυβέρνησης του Νόντα έχει πέσει στο 17%, στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2011. Το ποσοστό των πολιτών που απορρίπτουν το έργο του κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται στο 66%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που είχε μεταδώσει το Κιόντο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Νόντα επικρίθηκε έντονα για τις αποφάσεις του να αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας και να δώσει εντολή να τεθούν ξανά σε λειτουργία ανενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες τον Ιούλιο, 15 μήνες έπειτα από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας, στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network