Σε ρυθμό απεργιών η Γερμανία. Χάος στις αερομεταφορές

Σε ρυθμό απεργιών η Γερμανία. Χάος στις αερομεταφορές

Προειδοποιητική απεργία προκήρυξε το γερμανικό συνδικάτο Verdi. Υπολειτουργούν δεκάδες υπηρεσίες του δημοσίου. Δριμεία κριτική από την πλευρά των εργοδοτών που κάνουν λόγο για ζημιά εκατομμυρίων

Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι επιβάτες οι οποίοι λόγω της μαζικής προειδοποιητικής απεργίας, που κήρυξε το συνδικάτο Verdi των εργαζομένων του δημοσίου δεν μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς. Η απεργία αφορά μεταξύ άλλων και τα οκτώ μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, όπως της Φραγκφούρτης, του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, του Ντόρτμουντ και του Ανοβέρου.

Ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο οι περισσότερες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, αν και γίνονται προσπάθειες εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών εκ των ενόντων.

Κριτική στην επέκταση των προειδοποιητικών απεργιών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ασκούν οι εργοδότες. Ως «δυσανάλογες» τις χαρακτηρίζει ο Ίνγκο Κράμερ, πρόεδρος της Ένωσης των Εργοδοτικών Οργανώσεων (BDA). «Μια απεργία που προξενεί ζημιές εκατομμυρίων» δηλώνει ο κ. Κράμερ, «δεν μπορεί να εκληφθεί ως προειδοποίηση».

Ανάλογη κριτική διατυπώνει και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Σύμφωνα με τον κ. ντε Μεζιέρ, η ως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα ήταν «εποικοδομητική και ουσιαστική». Μόλις πρόσφατα οι δημόσιοι εργοδότες (κεντρική κυβέρνηση, κρατίδια, τοπική αυτοδιοίκηση) κατέθεσαν πρόταση για αύξηση των μισθών κατά 3% και έχουν κάνει και «άλλες παραχωρήσεις».

Τα αιτήματα των συνδικαλιστών

Αντιθέτως, την αναγκαιότητα της επέκτασης των προειδοποιητικών απεργιών υποστηρίζει ο πρόεδρος του συνδικάτου Verdi, Φρανκ Μπσίρσκε, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι έως τώρα προτάσεις των εργοδοτών συνιστούν μείωση του πραγματικού μισθού. Το Verdi ζητά για τους 2,14 εκατομμύρια απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών κατά 6%, αύξηση του επιδόματος για τους μαθητευόμενους κατά 100 ευρώ όπως επίσης και περιορισμό της διάρκειας της συλλογικής σύμβασης στους 12 μήνες αντί των δύο χρόνων που προτείνουν οι δημόσιοι εργοδότες.

Οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων θα συνεχιστούν αύριο.

Πηγη: dw.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Απεργίες
SHARE:

24Media Network