Σε θολό τοπίο η Γερμανία: Μέρκελ, Ζεεχόφερ, Σουλτς προετοιμάζουν τις διερευνητικές

German Chancellor Angela Merkel (C) her party's secretary general Peter Tauber (R) and the Federal Government's Commissioner for Culture and the Media Monika Gruetters (L) serve coffee to members of their election campaign team at their conservative Christian Democratic Union (CDU) party's #fedidwgugl Haus walk-in manifesto in Berlin on September 23, 2017, one day before general elections. / AFP PHOTO / dpa / Michael Kappeler / Germany OUT        (Photo credit should read MICHAEL KAPPELER/AFP/Getty Images)
German Chancellor Angela Merkel (C) her party's secretary general Peter Tauber (R) and the Federal Government's Commissioner for Culture and the Media Monika Gruetters (L) serve coffee to members of their election campaign team at their conservative Christian Democratic Union (CDU) party's #fedidwgugl Haus walk-in manifesto in Berlin on September 23, 2017, one day before general elections. / AFP PHOTO / dpa / Michael Kappeler / Germany OUT (Photo credit should read MICHAEL KAPPELER/AFP/Getty Images) THIS CONTENT IS SUBJECT TO COPYRIGHT.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες σε στενό κύκλο Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για την προετοιμασία των διερευνητικών επαφών που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο

Το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις των αρχηγών των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών Χριστιανοκοινονιστών, των Σοσιαλδημοκράτων και των επικεφαλής των εκάστοτε Κ.Ο. Σκοπός της συνάντησης είναι να δρομολογηθούν οι διερευνητικές διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων, οι οποίες αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές στις 7 Ιανουαρίου.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να περιορίσει τη σημερινή συζήτηση μόνο σε αυτό το ζήτημα αλλά να την επεκτείνει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο των διερευνητικών τον Ιανουάριο. Πιθανολογείται ότι αυτά τα θέματα αφορούν τους εξής τομείς: ευρωπαϊκή πολιτική, μετανάστευση, υγεία και περίθαλψη, ψηφιοποίηση, αγορά εργασίας και κοινωνική πολιτική.

Κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος

Πάντως η κρίσιμη φάση των διερευνητικών θα είναι η δεύτερη εβδομάδα και εν μέρει η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σε αυτό το δεκαήμερο θα κριθεί αν Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα τους επιτρέπουν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Για να ξεκινήσουν όμως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει προηγουμένως να δώσει πράσινο φως το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που πιθανώς θα συνέλθει στις 21 Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποφασίσει μετά την ολοκλήρωσή τους η κομματική βάση του SPD, μια νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ορκιστεί πριν από τον Μάρτιο του 2018.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά. Μέχρι στιγμής εξίσου ρεαλιστικό είναι το σενάριο της αποτυχίας των προσπαθειών και της προκήρυξης επαναληπτικών εκλογών.

ΠΗΓΗ DW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μάρτιν Σούλτς, Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network