Σεχμπάζ Σαρίφ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει πρωθυπουργός του Πακιστάν

Σεχμπάζ Σαρίφ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει πρωθυπουργός του Πακιστάν
O Σεχμπάζ Σαρίφ AP

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ο μικρότερος αδελφός του Ναουάζ Σαρίφ, διευθύνει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Πακιστανική Μουσουλμανική Ένωση (PML-N).

Μετά από εβδομάδες πολιτικής κρίσης και μετά τις αποχωρήσεις εταίρων του συνασπισμού που τον κατηγορούν για επιδείνωση της οικονομίας ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ‘Ιμραν Χαν ανατράπηκε την Κυριακή χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 174 εκ των 342 βουλευτών, ανακοίνωσε ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Κοινοβουλίου Σαρντάρ Αγιάζ Σαντίκ. Ο διάδοχός του στην ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, αναμένεται να είναι ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ηγέτης της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N).

Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Σεχμπάζ Σαρίφ

  1. Ο Σαρίφ -αντίπαλος του Χαν- είναι 70 ετών και είναι αδελφός του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ– θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, όταν και θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
  2. Υπηρέτησε ως επικεφαλής υπουργός του Πακιστάν τρεις φορές (1997, 2008 και 2013), καθιστώντας τον τον μακροβιότερο υπουργό της χώρας.
  3. Ο Σεχμπάζ, μέλος της πλούσιας δυναστείας των Σαρίφ, είναι περισσότερο γνωστός για το άμεσο διοικητικό του στυλ, το οποίο επιδεικνύεται όταν, ως επικεφαλής υπουργός της επαρχίας Παντζάμπ, συνεργάστηκε στενά με την Κίνα σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Πεκίνο.
  4. Γεννήθηκε στη Λαχόρη σε μια εύπορη βιομηχανική οικογένεια και σπούδασε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά από αυτό μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και έχει από κοινού μια πακιστανική εταιρεία χάλυβα.
  5. Μπήκε στην πολιτική στην επαρχία Παντζάμπ, και έγινε επικεφαλής υπουργός του για πρώτη φορά το 1997, πριν από την εθνική πολιτική αναταραχή, κατά την οποία είχε φυλακιστεί μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Στη συνέχεια στάλθηκε εξόριστος στη Σαουδική Αραβία το 2000.
  6. Ο Σεχμπάζ επέστρεψε από την εξορία το 2007 για να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα, ξανά στο Παντζάμπ.
  7. Μπήκε στην εθνική πολιτική σκηνή όταν έγινε αρχηγός της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N), αφού ο Ναουάζ κρίθηκε ένοχος το 2017 με την κατηγορία της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
  8. Τον Δεκέμβριο του 2019, το National Accountability Bureau πάγωσε 23 ακίνητα που ανήκαν στον Σεχμπάζ και τον γιο του, κατηγορώντας τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  9. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, η NAB συνέλαβε τον Σεχμπάζ και του απήγγειλε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης. Στις 14 Απριλίου 2021, το ανώτατο δικαστήριο της Λαχώρης τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση.
  10. Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Σεχμπάζ, σε αντίθεση με τον Ναουάζ, απολαμβάνει φιλικές σχέσεις με τον στρατό του Πακιστάν, ο οποίος παραδοσιακά ελέγχει την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα