Σεισμοί στο Αφγανιστάν: Στους 2.053 οι νεκροί – Πάνω από 9.000 οι τραυματίες

Διαβάζεται σε 2'
Αφγανιστάν
Πολίτης του Αφγανιστάν περπατά στα ερείπια AP Photo

Ο σεισμός που έπληξε το Αφγανιστάν το Σάββατο (7/10) αποδεικνύεται ο φονικότερος στην ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 2.053 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 9.000.

Τους 2.053 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε χτες, Σάββατο (7/10) το Αφγανιστάν, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 9.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, στον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και χρόνια.

Οι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν χθες σε απόσταση 35 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ, με μια από αυτές να έχει μέγεθος 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS).

Ο Μουλάχ Τζανάν Σαγίκ, εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε στο Reuters ότι 2.053 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 9.240 τραυματίστηκαν και 1.329 σπίτια καταστράφηκαν.

Πάνω από 200 νεκροί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ανέφερε ο δρ. Ντάνις, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Χεράτ, στο Reuters. “Οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά”.

Οι νεκροί “έχουν μεταφερθεί σε πολλά σημεία –στρατιωτικές βάσεις, νοσοκομεία”, δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 600 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές σε τουλάχιστον 12 χωριά στην επαρχία Χεράτ.  Συνολικά, 4.200 άνθρωποι επλήγησαν με τον έναν ή άλλο τρόπο από τον σεισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, ρούχα και τέντες, δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα