Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές από την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο νησί Μιντανάο

Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου στα ανοικτά των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε το ινστιτούτο γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ (USGS), πάντως οι αρχές της ασιατικής χώρας ανέφεραν ότι δεν έχουν πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 41 χιλιομέτρων στα ανοικτά της νήσου Μιντανάο, 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μανίλας, διευκρίνισε το USGS.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, μια περιοχή όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται συχνά έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

ADVERTISING

Ένας καταστροφικός σεισμός ισχύος 7,1 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 220 ανθρώπους τον Οκτώβριο του 2013 στα νησιά που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους.

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων προέτρεψε τους κατοίκους του Μιντανάο να παραμείνουν μακριά από τις ακτές αλλά σημείωσε πως δεν περιμένει να αναφερθούν σοβαρές ζημιές.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε νωρίτερα ότι υπήρχε κίνδυνος για σεισμικά θαλάσσια κύματα που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ως την Ινδονησία.

Ωστόσο το ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας των Φιλιππίνων δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό, που σύμφωνα με το ίδιο είχε μέγεθος 7,2 βαθμών.

Ο Ρενάτο Σολίντουμ, ο επικεφαλής του σεισμολογικού ινστιτούτου των Φιλιππίνων, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να εκκενωθούν περιοχές της νήσου Μιντανάο. Όπως εξήγησε, ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε μεγάλο βάθος. Ο Σολίντουμ πρόσθεσε πως δεν αναμένεται να αναφερθούν μεγάλες ζημιές.

Οι περισσότερες πόλεις των νότιων Φιλιππίνων «βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο, έτσι δεν περιμένουμε πολλές ζημιές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC. «Καταγράψαμε κάποιους μετασεισμούς, περιμένουμε» να υπάρξουν κι άλλοι, πρόσθεσε.

Κάτοικοι τόνισαν ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους όταν έγινε, αλλά οι περισσότεροι επέστρεψαν και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πανικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεισμός
SHARE:

24Media Network