Σεισμός, Ιαπωνία: Καταστροφή και πυρηνικός τρόμος

default image

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης το δράμα της Ιαπωνίας. Παγκόσμια ανησυχία μετά την έκρηξη σε πυρηνικό σταθμό. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό και το τσουνάμι. Άλλα τριακόσια πτώματα ανακάλυψε ο στρατός. Αγνοούνται 10.000 κάτοικοι παραθαλάσσιας πόλης. Προσπάθειες να ελεγχθεί αντιδραστήρας. Ανυπολόγιστες οι ζημιές. Συνεχής ενημέρωση (Vids+Pics)

Βιβλική είναι η καταστροφή, από τον σεισμό των 8,9 ρίχτερ και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Η παγκόσμια κοινότητα στέλνει σωστικά συνεργεία για να ενισχύσουν το τιτάνιο έργο της ιαπωνικής κυβέρνησης που δίνει μάχη με το χρόνο.

Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1000 και αυξάνεται ώρα με την ώρα, χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και τρένα, πλοία και αεροπλάνα παρασύρθηκαν σαν να ήταν παιδικά παιχνίδια.

Όλος ο πλανήτης πάγωσε στο άκουσμα της έκρηξης στον στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 (Δείτε εδώ ).

Παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων και επιστημόνων ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ο πυρηνικός φόβος εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο.

Οι προσπάθειες να ελεγχθεί ο ένας αντιδραστήρας ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου συνεχίζονται με την παροχή νερού και την απελευθέρωση ατμού για να μειωθεί η θερμοκρασία σε αυτόν.

Αγνοείται μια ολόκληρη πόλη

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τoυς, ενώ κάθε λεπτό που περνά μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων. Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο ιαπωνικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε 300 με 400 πτώματα στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα.

 Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου.

 
 
 

Ο σεισμός που  διήρκεσε περίπου 2 λεπτά είχε επίκεντρο τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, 380 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας.

Δείτε 

τη τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία.

 
 

Ακολούθησαν δεκάδες δυνατοί μετασεισμοί, με τελευταίο έναν, μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το βράδυ της Παρασκευής  (ώρα Ελλάδος).

Το επίκεντρο  του βραδινού σεισμού εντοπίζεται στην επαρχία της Νιγκάτα, στην βορειο-δυτική Ιαπωνία, στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, η οποία έχει πληγεί από τον σεισμό των 8,9 βαθμών.

 

Aυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων

Οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1700 νεκρούς και αγνοούμενους, καθώς και 1128 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς 25 καταφύγια.

 

Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Κύμα από το τσουνάμι χτυπά το αεροδρόμιο της Σεντάι

Ο αριθμός των κτηρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς ανέρχεται κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε 3.400.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς καταγράφουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένα κτήρια σε δρόμους πόλεων, τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες από τα σεισμικά κύματα.

 

Ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από πολλές χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 20.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power (Tepco) προειδοποίησε για τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας με ρεύμα στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της εξαιτίας των ζημιών στο δίκτυο παραγωγής που εξυπηρετεί την περιοχή.

 

Σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), στις 04:00 το πρωί σήμερα σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός 6,8 βαθμών με σχεδόν το ίδιο επίκεντρο.

Τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες διακόπτουν τη λειτουργία τους.

Τρεις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι σταματούν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στην Ιαπωνία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά τον  σεισμό.

Η Toyota Motor Corp θα κλείσει πέντε εργοστάσια συναρμολόγησης και 12 μονάδες κατασκευής εξαρτημάτων και ανταλλακτικών. Μεταξύ αυτών που θα κλείσουν είναι το εργοστάσιο Central Motor Co στη Νομαρχία Μιγιάγκι και το Kanto Auto Works Ltd στη Νομαρχία Ιβάτε. Οι δύο αυτές νομαρχίες ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι.

 

Η Toyota ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της γιατί εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή.

Η Nissan Motor Co θα σταματήσει επίσης την παραγωγή στις τρεις μονάδες της, δύο από τις οποίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, ενώ η Honda Motor Co σταματά την παραγωγή στα εργοστάσιά της στην ανατολική και δυτική Ιαπωνία.

 

Νωρίτερα, η Nippon Steel Corp είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη λειτουργία της χαλυβουργίας της στο Καμάισι της Νομαρχίας Ιβάτε. Έκλεισαν επίσης τα εργοστάσια ελαστικών της Toyo Tyre & Rubber Co και της Sumitomo Rubber Industries Ltd στην περιοχή της Φουκουσίμα

Το τσουνάμι έφτασε στην Αμερική

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τέσσερις περιοχές στην Καλιφόρνια την Παρασκευή καθώς το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία έπληξε την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν εσπευσμένα στην εκκένωση παράκτιων περιοχών και καταστρέφοντας δεκάδες πλεούμενα.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοείται.

Η απόφαση του Μπράουν θα διευκολύνει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τα σεισμικά κύματα στην Καλιφόρνια. Το τσουνάμι προκάλεσε επίσης ζημιές στο Όρεγκον.

Οι συνέπειες των κυμάτων απειλούν “τις κομητείες Δελ Νόρτε, Χούμπολντ, Σαν Ματέο και Σάντα Κρους”, ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του κυβερνήτη Μπράουν.

Μια από τις χειρότερα πληγείσες κοινότητες είναι η Κρέσεντ Σίτι, 560 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου τουλάχιστον 35 πλεούμενα καταστράφηκαν σε λιμάνι. Περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους πριν το πλήγμα του τσουνάμι.

Στην πόλη αυτή ένα τσουνάμι είχε στοιχίσει τη ζωή 11 ανθρώπων το 1964.

Η Λίσα Έκερς, διευθύντρια του λιμανιού στην πόλη Σάντα Κρους, εκτίμησε ότι οι ζημιές μόνο σε αυτό φθάνουν τα 10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στο μεταξύ η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναζητά έναν άνδρα ο οποίος είχε πάει να φωτογραφίσει το τσουνάμι μαζί με δύο φίλους του κοντά στο Κρέσεντ Σίτι αλλά παρασύρθηκε από τα κύματα στα ανοικτά. Οι άλλοι δύο άνδρες κατάφεραν να σωθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν και στο Όρεγκον, ειδικά στο Μπρούκινγκς Χάρμπορ.

Αναχωρούν εσπευσμένα για την  Ιαπωνία διασώστες

Μία ομάδα από ιάπωνες διασώστες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 22 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους, η οποία με τη σειρά της επλήγη από βιβλικό σεισμό και σαρωτικό παλιρροϊκό κύμα, μαζί με άλλα συνεργεία από τις χώρες της περιοχής.

 Η Ιαπωνία είχε αποστείλει μία ομάδα από 66 διασώστες, καθώς και τρεις ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά στο Κράιστερτς έπειτα από τον σεισμό που είχε προκαλέσει τον θάνατο 147 ανθρώπων.

Οι ιάπωνες ειδικοί είχαν εστιάσει τις έρευνές τους στο κτήριο όπου στεγαζόταν μία σχολή ξένων γλωσσών, όπου είχαν χαθεί 28 συμπατριώτες τους, που είχαν καταπλακωθεί από τα ερείπια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα