Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μάχη με τον χρόνο για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μάχη με τον χρόνο για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι
Επιχείρηση διάσωσης στην Τουρκία AP Photo/Kamran Jebreili

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στα ερείπια σε Τουρκία και Συρία, με την Ελλάδα να αποστέλλει δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ για να ενισχύσει τις προσπάθειες. Δείτε συγκλονιστικά στιγμιότυπα από Τουρκία και Συρία.

Συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων σε Τουρκία και Συρία, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στο Γκαζιαντέπ, με την διεθνή κοινή γνώμη να παρακολουθεί με αγωνία, την στιγμή που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά και έχει πλέον ξεπεράσει τις 11.000.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν συγκλονιστικά βίντεο με εγκλωβισμένους να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια για τουλάχιστον δύο 24ωρα και τους διασώστες να δίνουν τεράστια μάχη τόσο με τον χρόνο όσο και με τους τόνους μπαζών, για να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους μπορούν.

Ανάμεσα στους παγιδευμένους κάτω από τα χαλάσματα βρίσκονται και πολλά παιδιά. Ένα από αυτά απαθανατίστηκε να πίνει νερό από καπάκι μπουκαλιού, που του πρόσφερε η τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης, προκειμένου να το κρατήσει ζωντανό. Πρόκειται για τον μικρό Mohammad από τη Συρία.

Μία ακόμα συγκινητική ιστορία κατεγράφη στη βόρεια Συρία, όπου δύο αδερφάκια έμειναν σφηνωμένα στα ερείπια για περισσότερες από 36 ώρες και τελικά κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τις ομάδες διάσωσης.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, το κορίτσι προσπαθούσε να προστατεύσει τον μικρό της αδερφό από τις σκόνες και τα χαλάσματα, καλύπτοντας το κεφάλι του με το χέρι της. Το όνομά της, σύμφωνα με το CNN, είναι Mariam ενώ του αδερφού της, Ilaaf, που σημαίνει προστασία.

Δείτε συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τις επιχειρήσεις διάσωσης σε Τουρκία και Συρία:

Επιχείρηση διάσωσης στην Τουρκία AP Photo/Kamran Jebreili

Πυροσβέστες επιχειρούν στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας AP Photo/Kamran Jebreili

Επιχείρηση διάσωσης στην Τουρκία https://www.news247.gr/politiki-prostasia

Η αναγνώριση των νεκρών γίνεται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης

Εκατοντάδες νεκροί βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, με τους συγγενείς τους να σηκώνουν προσεκτικά τις κουβέρτες που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσουν τους νεκρούς τους.

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό έχουν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους ή έχουν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, μέχρι να τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι. Στην πόλη Χατάι, οι σοροί έχουν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016 και υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό.

Σε κάποιους νεκρούς υπάρχουν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Έλλειψη νεκροτομείων

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πηγαίνουν για αναγνώριση.

Αναχωρεί δεύτερη ελληνική αποστολή στην Τουρκία

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.000 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 8.754 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.470 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 20.000.

Οι επιχειρήσεις της ελληνικής ΕΜΑΚ σε live μετάδοση στην Τουρκία

Το βίντεο με την επιχείρηση διάσωσης του κοριτσιού από την ελληνική αποστολή, που προβλήθηκε σε live μετάδοση από την ΕΡΤ, χτες Δευτέρα (7/2), παρουσιάστηκε στο κοινό από το τουρκικό κανάλι Halk Tv σε πρόγραμμα συνεχούς ροής.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το βίντεο έπαιξε ολόκληρο χωρίς υπότιτλους με γενικό σούπερ ότι “η ελληνική ομάδα έσωσε ένα εξάχρονο κοριτσάκι” ενώ ο παρουσιαστής Ισμαήλ Κιουτσουκκαγιά στο τέλος είπε “εδώ αρχίζω να κλαίω”, δείχνοντας τον διασώστη στην οθόνη. Μάλιστα, σχολίασε για τους Έλληνες: “Αυτό σημαίνει ανθρωπιά”

Το γεγονός ότι προβλήθηκε όλο το βίντεο και μάλιστα στα ελληνικά είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο για την τουρκική τηλεόραση, αλλά οι προσπάθειες της ελληνικής ομάδας δεν έχουν αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα.

Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα