Σεισμός στην Ταϊβάν: Πάνω από 100 εγκλωβισμένοι σε σήραγγες και ερείπια

Διαβάζεται σε 7'
Σεισμός στην Ταϊβάν
Σεισμός στην Ταϊβάν AP

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αναζήτησης επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι

Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στην Ταϊβάν που προσπαθούν να απεγκλωβίσουν δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών που συγκλόνισε την ανατολική ακτή του νησιού των 23 εκατομμυρίων κατοίκων το πρωί της Τετάρτης (3/4), τον μεγαλύτερο τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και τη νύχτα, καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι σε σήραγγες και σε κτίρια που κατέρρευσαν γύρω από την κομητεία Χουαλιέν, σύμφωνα με τον Guardian. Περίπου 70 άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε σήραγγες κοντά στην πόλη Χουαλιέν έχουν απομακρυνθεί, ανακοίνωσε η εθνική πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν.

Όμως οι αρχές έχασαν την επαφή με 50 εργαζόμενους που επέβαιναν στα μικρά λεωφορεία μας και κατευθύνονταν προς ένα ξενοδοχείο στο εθνικό πάρκο Taroko Gorge, ανέφερε.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε ένα λατομείο βράχων και έξι σε ένα άλλο, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι στα εννέα άτομα, ενώ περισσότερο από 900 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε σήραγγες αυτοκινητοδρόμων και ερείπια.

Η ισχυρή δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών συγκλόνισε την ανατολική ακτή του νησιού, σημειώθηκε στις 7:58 π.μ. τοπική ώρα 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χουαλιέν και σε βάθος 34,8 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), σύμφωνα με το CNN. Ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί με δονήσεις που έγιναν αισθητές σε όλο το νησί.

Από τον αρχικό σεισμό, έχουν σημειωθεί 29 μετασεισμοί μεγέθους άνω των 4,0 βαθμών κοντά στο επίκεντρο, σύμφωνα με το USGS. Από αυτούς τους μετασεισμούς, ένας ήταν άνω των 6,0 Ρίχτερ και 13 ήταν μεγέθους 5,0 Ρίχτερ ή άνω.

Η Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ταϊβάν (NFA) ανέφερε σε ενημέρωση την Τετάρτη ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε εννέα, ενώ 934 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η NFA δεν ανέφερε τη σοβαρότητα των τραυματισμών.

Σεισμός στην Ταϊβάν
Σεισμός στην Ταϊβάν CNA/AFP

Όλοι οι θάνατοι ήταν στην κομητεία Χουαλιέν, μεταξύ των οποίων τρεις πεζοπόροι που σκοτώθηκαν από πτώση βράχων στο τουριστικό hotspot Taroko Gorge, δήλωσε η NFA. Πτώση βράχων σκότωσε επίσης έναν οδηγό φορτηγού μπροστά από μια σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο Suhua της ανατολικής ακτής, πρόσθεσε.

Αναφορές για εκτεταμένες ζημιές έχουν επίσης προκύψει, με κτίρια που κατέρρευσαν στην κομητεία Χουαλιέν, χιλιάδες σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα και έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο που έκλεισε λόγω κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ταϊβάν.

Ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν -η Taipower- δήλωσε ότι περισσότεροι από 87.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα είναι τώρα χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σε δύο οδικές σήραγγες οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους

Οι περισσότεροι από τους παγιδευμένους βρίσκονται σε δύο οδικές σήραγγες στη βόρεια κομητεία Χουαλιέν, ανέφερε η NFA. Δύο Γερμανοί υπήκοοι έχουν εγκλωβιστεί σε μια τρίτη σήραγγα στην κομητεία, ανέφερε.

Η σήραγγα Τζινγουέν μήκους 400 μέτρων, όπου 60 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, είναι μία από τις περισσότερες από δώδεκα που διατρέχουν την εθνική οδό Σουχούα, έναν γραφικό αλλά επικίνδυνο και στενό δρόμο που εκτείνεται για 118 χιλιόμετρα κατά μήκος της ανατολικής ακτής.

Εν τω μεταξύ, οι διασώστες βρίσκονταν καθ’ οδόν προς 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο Καναδοί, που είχαν εγκλωβιστεί σε μονοπάτι στο φαράγγι Ταρόκο.

 

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ταϊβάν προειδοποίησε ότι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 7 βαθμών αναμένεται να σημειωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

“Υπήρξε πραγματικά ισχυρή δόνηση… Κλείσαμε γρήγορα το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα και ανοίξαμε την πόρτα. Ήταν πολύ δυνατός. Ένιωσα ότι το σπίτι θα έπεφτε”, δήλωσε ο κάτοικος της Ταϊπέι Τσανγκ Γιου-Λιν στον συνεργάτη του CNN, Taiwan Plus.

Ο Chen Nien-tzu, επίσης στην Ταϊπέι, δήλωσε: “Ήταν πραγματικά άγριο”.

“Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε σεισμό, οπότε ένιωσα πραγματικά τρομακτικό”, δήλωσε στο Taiwan Plus.

Ο σεισμός προκάλεσε τις πρώτες προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Ταϊβάν, τη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, με κύματα μικρότερα του μισού μέτρου να παρατηρούνται κατά μήκος ορισμένων ακτών, και ώθησε τις αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις. Όλες οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι άρθηκαν αργότερα.

Στην Ταϊβάν, στρατιωτικό προσωπικό στάλθηκε για να βοηθήσει στην ανακούφιση από την καταστροφή και σχολεία και χώροι εργασίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους καθώς οι μετασεισμοί έπληξαν το νησί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Σεισμός στην Ταϊβάν
Σεισμός στην Ταϊβάν TVBS via AP

Η Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί ανατολικά της ηπειρωτικής Κίνας, φιλοξενεί περίπου 23 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στις βιομηχανοποιημένες πόλεις της δυτικής ακτής της, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Το νησί ταρακουνιέται τακτικά από σεισμούς λόγω της θέσης του στον Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, ο οποίος εκτείνεται γύρω από την άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού και προκαλεί μαζική σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα από την Ινδονησία έως τη Χιλή.

Ο σεισμός της Τετάρτης είναι ο ισχυρότερος που πλήττει την Ταϊβάν από το 1999, σύμφωνα με την Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εκείνη τη χρονιά, ένας σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε τα νότια της Ταϊπέι, σκοτώνοντας 2.400 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 10.000.

Η κομητεία Χουαλιέν, τμήματα της οποίας είναι ορεινά και απομακρυσμένα, φιλοξενεί περίπου 300.000 ανθρώπους στην αραιοκατοικημένη ανατολική ακτή του νησιού. Ένας σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών έπληξε την περιοχή το 2018, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 300 άλλους.

Αισθητός και εκτός Ταϊβάν ο σεισμός

Το μέγεθος και η ισχύς της σεισμικής δόνησης ήταν τέτοια που, σύμφωνα με μαρτυρία στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σαγκάη της Κίνας. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι έγινε αισθητός στις πόλεις Φουζού, Σιαμέν, Κουανζού, Νινγκντέ στην επαρχία Φουτζιάν της Κίνας.

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό της Ταϊβάν, με τις παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων που βρίσκονται μπροστά στον Ειρηνικό Ωκεανό να αναμένεται να βιώσουν “υψηλά κύματα τσουνάμι”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσαν οι αρχές των Φιλιππίνων αφορά τους ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές των ακόλουθων επαρχιών: Ομάδα νησιών Batanes, Cagayan, Ilocos Norte και Isabela.

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων ακύρωσε αργότερα την προειδοποίηση για τσουνάμι, λέγοντας ότι “με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα των σταθμών παρακολούθησης της στάθμης της θάλασσας που βρίσκονται απέναντι από την επικεντρική περιοχή, δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές διαταραχές της στάθμης της θάλασσας από τις 07:58 π.μ. μέχρι αυτή την ακύρωση”.

TVBS via AP

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιαπωνίας εξέδωσε εντολή εκκένωσης – μεταδίδοντας προειδοποιήσεις όπως “Έρχεται τσουνάμι. Παρακαλώ εκκενώστε αμέσως”, δήλωσε ένας παρουσιαστής στο NHK. “Μην σταματήσετε. Μην γυρίσετε πίσω”. Αυτό αργότερα υποβαθμίστηκε σε συμβουλευτική, καθώς τα κύματα τσουνάμι που είχαν φτάσει μέχρι αργά το πρωί δεν ήταν τόσο υψηλά όσο προβλεπόταν.

Σύσταση για τσουνάμι εκδόθηκε στη νότια Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε κοντά στην Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA). Αυτή η προειδοποίηση καταργήθηκε αργότερα.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ταϊβάν. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε απαραίτητη βοήθεια”, δήλωσε σε ανακοίνωση η Άντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση “παρακολουθεί” τις συνέπειες του σεισμού στην Ταϊβάν “και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό του στην Ιαπωνία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα