Ο ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν και το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”

Διαβάζεται σε 3'
Σεισμός στην Ταϊβάν
Σεισμός στην Ταϊβάν CNA/AFP

Τι είναι το Δαχτυλίδι της Φωτιάς, πώς επηρεάζει την Ταϊβάν και γιατί εκεί εκδηλώνονται οι περισσότεροι και ισχυρότεροι σεισμοί του κόσμου.

Το ισχυρό ‘χτύπημα’ του Εγκέλαδου στην Ταϊβάν, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων (ξεπερνούν τους 900), τραγικός απολογισμός πάντως που αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες. Δεκάδες είναι, δε, οι εγκλωβισμένοι.

Οι σεισμοί στη νησιωτική χώρα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς αυτή βρίσκεται εντός του “Δαχτυλιδιού της Φωτιάς” στον Ειρηνικό, της περιοχής όπου βρίσκονται τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και όπου σημειώνονται οι περισσότεροι σεισμοί, καθώς οι τεκτονικές πλάκες πιέζονται μεταξύ τους, προκαλώντας δονήσεις.

Για την ακρίβεια, περίπου το 90% των σεισμών του κόσμου πραγματοποιούνται σε περιοχές κατά μήκος του Δακτυλίου, ενώ εκεί παρατηρείται και το 81% των ισχυρότερων σεισμών παγκοσμίως. Επίσης, κατά μήκος του “Δαχτυλιδιού της Φωτιάς” βρίσκονται 452 ηφαίστεια.

Το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”, γνωστό και ως “Πύρινος στέφανος του Ειρηνικού”, έχει πεταλοειδές σχήμα μήκους 40.000 χιλιομέτρων. Εκτείνεται από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, διατρέχει ολόκληρες τις ακτές της ηπείρου και από τον Βερίγγειο Πορθμό περνάει σε ρωσικό έδαφος, συνεχίζοντας στην Ιαπωνία και καταλήγει στη Νέα Ζηλανδία.

Πώς σχηματίστηκε το Δαχτυλίδι της Φωτιάς;

Οι τεκτονικές πλάκες είναι τεράστιες πλάκες του φλοιού της Γης. Αυτές κινούνται συνεχώς πάνω από τον μανδύα της Γης – ένα στρώμα στερεών και λιωμένων πετρωμάτων κάτω από τον φλοιό της.

Το “Δαχτυλίδι της φωτιάς” είναι άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης των τεκτονικών πλακών και των συγκρούσεων των λιθοσφαιρικών πλακών.

Τα ηφαίστεια κατά μήκος του Δαχτυλιδιού σχηματίζονται όταν μια πλάκα σπρώχνεται κάτω από μια άλλη στον μανδύα, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται καταβύθιση. Οι μεγάλοι σεισμοί, αντίστοιχα, οι οποίοι ενέχουν τον κίνδυνο για τσουνάμι, προκαλούνται επίσης σε ζώνες υποβύθισης.

Πώς σχηματίζονται τα ηφαίστεια;

Τα ηφαίστεια δημιουργούνται όταν υπόγεια πυρακτωμένα πετρώματα (μάγμα) μετακινούνται μέσα από τις ρωγμές του εξωτερικού στρώματος της Γης (λιθόσφαιρα) και φτάνουν στην επιφάνεια του φλοιού της Γης. προκαλώντας αύξηση της πίεσης.

Όταν οι τεκτονικές πλάκες έλκονται ή σπρώχνονται μεταξύ τους, η πίεση εκτονώνεται, με αποτέλεσμα το μάγμα να εκρήγνυται με τη μορφή τέφρας ή λάβας. Μόλις η λάβα κρυώσει, σχηματίζει ένα νέο φλοιό.

Τα ηφαίστεια σχηματίζονται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου, καθώς μετά από αρκετές εκρήξεις δημιουργούνται στρώματα φλοιού.

Πώς προκαλούνται οι σεισμοί;

Οι σεισμοί αντιπροσωπεύουν την απελευθέρωση ενέργειας από το εσωτερικό της Γης, όπου είναι αποθηκευμένη τεράστια ποσότητα θερμότητας.

Η θερμότητα οδηγεί τις πλάκες σε κίνηση. Όταν δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται η μία πάνω στην άλλη και παράγουν τριβή, προκαλείται συσσώρευση ενέργειας. Όταν η ενέργεια απελευθερώνεται, προκαλείται σεισμός.

“Χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να συσσωρευτεί η ενέργεια, αλλά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να απελευθερωθεί”, δήλωσε ο Χονγκφένγκ Γιανγκ, σεισμολόγος στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι τεκτονικές πλάκες συνήθως κινούνται κατά μέσο όρο μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, αλλά όταν χτυπάει ένας σεισμός, μπορούν να κινηθούν αρκετά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα