Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία – Ένας χρόνος μετά

Διαβάζεται σε 5'
Aνάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων λίγο μετά τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή Hatay στην Τουρκία
Aνάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων λίγο μετά τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή Hatay στην Τουρκία UNHCR Emrah Gürel

Έναν χρόνο από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Shabia Mantoo κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.

Έναν χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2023, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί για εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους και τις κοινότητες υποδοχής τους, προειδοποιεί σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μετά τους σεισμούς, πολλοί έχουν βυθιστεί ακόμη περισσότερο στη φτώχεια και την απελπισία, ενώ χιλιάδες παραμένουν άστεγοι και ευάλωτοι. Η Τουρκία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες υποδοχής προσφύγων στον κόσμο, ενώ η Συρία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί ήδη πριν από τους σεισμούς εξαιτίας της κρίσης που διαρκεί εδώ και 13 χρόνια στη χώρα, βιώνει μια φοβερή οικονομική ύφεση.

Στη Συρία, εκτιμάται ότι το 90 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι επισιτιστικά ανασφαλείς και 7,2 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Έχοντας να αντιμετωπίσουν πολύπλευρα προβλήματα, 16,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, αριθμός αυξημένος από τα 15,3 εκατομμύρια πέρυσι. Ο σεισμός είχε αντίκτυπο σε 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, ξεριζώνοντας δεκάδες χιλιάδες – πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη εκτοπισμένοι. Μόνο στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι από τον σεισμό και διαμένουν σε 70 προσωρινά κέντρα υποδοχής.

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους τα 1,75 εκατομμύρια ζουν στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Παρά την εντυπωσιακή και συμπεριληπτική ανθρωπιστική ανταπόκριση της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, ο αντίκτυπος του σεισμού εξακολουθεί να είναι αισθητός τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους Τούρκους που τους φιλοξενούν.

Το 90 τοις εκατό των προσφύγων στη χώρα αδυνατούσε ήδη πριν από τους σεισμούς να καλύψει βασικές ανάγκες, με πολλούς να εξαρτώνται από την άτυπη απασχόληση, την κοινωνική βοήθεια ή δάνεια. Τώρα πια, στον απόηχο των σεισμών, έχουν ενταθεί οι κρίσιμες ανάγκες γύρω από τη στέγαση, τις βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τη στέγαση, την ηλεκτροδότηση, την υγειονομική περίθαλψη και τις τηλεπικοινωνίες.

Με λιγότερα χρήματα και ολοένα περισσότερες ανάγκες, πολλοί πρόσφυγες – Σύροι και άλλοι – καταφεύγουν σε στρατηγικές επιβίωσης, όπως το να μειώνουν τις δαπάνες για τρόφιμα και να δανείζονται περισσότερο, σύμφωνα με μαρτυρίες και μια σχετική έκθεση αξιολόγησης των ανθρωπιστικών αναγκών.

Η καταστροφή έχει επίσης πλήξει βάναυσα την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση ενός πολύπαθου πληθυσμού. Πολλοί έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και φίλους- σχεδόν 60.000 θάνατοι έχουν σημειωθεί στις δύο χώρες ως αποτέλεσμα των σεισμών, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

H Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά τη βοήθεια που προσέφεραν έγκαιρα και γενναιόδωρα οι δωρητές, απευθύνει ωστόσο έκκληση για συνεχή υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη κρίσιμων ανθρωπιστικών αναγκών.

Στη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία έχει παράσχει βοήθεια σε θέματα προστασίας – συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε περισσότερους από 311.000 ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Έχει επίσης παράσχει στήριξη για την εξασφάλιση καταλυμάτων, καθώς και χρηματική και άλλου είδους βοήθεια στους πληγέντες. Το 2023, η Ύπατη Αρμοστεία διένειμε είδη πρώτης ανάγκης σε περισσότερες από 68.000 οικογένειες σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας. Στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές του Χαλεπίου και της Λατάκειας, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της αποκατέστησαν συλλογικά κέντρα φιλοξενίας, παρέχοντας στέγη σε πάνω από 3.000 άτομα. Η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε χρηματική βοήθεια σε πληγέντες στα κυβερνεία του Χαλεπίου, της Λατάκειας, της Χάμα και της Ταρτούς, στηρίζοντας περισσότερες από 16.000 οικογένειες.

Στην Τουρκία, στηρίζοντας την ανταπόκριση υπό την ευθύνη του κράτους, η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε περισσότερα από 3 εκατομμύρια είδη πρώτης ανάγκης μετά από αίτημα των αρχών, μεταξύ των οποίων σκηνές, κοντέινερ, πακέτα με είδη ατομικής υγιεινής, κλινοσκεπάσματα και ζεστό ρουχισμό για τους πρόσφυγες και τους ντόπιους που διαμένουν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Υποστήριξε επίσης υπηρεσίες για την παροχή προστασίας σε περισσότερα από 500.000 άτομα – συμπεριλαμβανομένης της παροχής νομικής συμβουλευτικής, του εντοπισμού και της παραπομπής ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της παροχής χρηματικής βοήθειας.

Προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος επιμερισμός της ευθύνης με την Τουρκία, η Ύπατη Αρμοστεία ζητά επίσης την αύξηση των ευκαιριών επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, οι πλέον ευάλωτοι από τους οποίους χρειάζονται πιο μακροπρόθεσμες λύσεις και μια νέα αρχή αλλού.

Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία τιμά επίσης τη μνήμη, τη δέσμευση και την αφοσίωση τεσσάρων συναδέλφων καθώς και δεκάδων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία.

Μπορείτε να κάνετε δωρεά εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα