Σεισμός στην Τουρκία: Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές – Πάνω από 5.000 νεκροί

Σεισμός στην Τουρκία: Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές – Πάνω από 5.000 νεκροί
Στιγμιότυπο από τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία AP Photo/Khalil Hamra

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο και κήρυξε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δέκα επαρχίες. Τραγικές εικόνες και στη Συρία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στη ζώνη σεισμικής καταστροφής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον φονικό σεισμό που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων.

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι μέχρι ώρας ο απολογισμός των θυμάτων στην Τουρκία ανέρχεται σε 3.549 και οι τραυματίες ξεπερνούν τις 22.000.

Με τις εικόνες που έρχονται από τη γείτονα να είναι συγκλονιστικές, ο Ερντογάν ανέφερε ότι σχεδιάζει να ανοίξει τα ξενοδοχεία στην Αττάλεια για τη φιλοξενία των ανθρώπων που έμειναν χωρίς στέγη, ενώ ανακοίνωσε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην αναζήτηση και τη διάσωση των θυμάτων του ισχυρού σεισμού.

Σημειώνεται ότι, μαζί με τους περισσότερους από 1.600 νεκρούς στη Συρία, το σύνολο των θυμάτων ξεπερνά τις 5.000 στις δύο χώρες, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς.

Επιχείρηση διάσωσης μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία AP PHOTO/KHALIL HAMRA

Τι προβλέπει το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος

“Με βάση την εξουσία που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Ερντογάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η απόφαση αφορά τις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό.

“Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες από πλευράς Προεδρίας και Βουλής σχετικά με την απόφαση για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες” πρόσθεσε. “Είμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο της ιστορίας της Δημοκρατίας μας αλλά και της γεωγραφίας μας και του κόσμου”.

Ουσιαστικά, η ολοκλήρωση της τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης αναμένεται να συμπέσει με τις εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαϊου.

Το άρθρο 119, το οποίο προβλέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, δίνει επίσης τη δυνατότητα αναβολής των εκλογών για έξι μήνες στις εξής περιπτώσεις: “Πόλεμο, ανάδυση μιας κατάστασης που αναγκάζει σε πόλεμο, επιστράτευση, εξέγερση, ισχυρές στασιαστικές πράξεις εις βάρος της μητέρας πατρίδας και της Δημοκρατίας, ανοιχτές πράξεις βίας εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης που απειλούν το αδιαίρετο της χώρας και του έθνους, ανάδυση ανοιχτών πράξεων βίας που στοχεύουν στην καταστροφή της συνταγματικής τάξης ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σοβαρή επιδείνωση της δημόσιας τάξης λόγω πράξεων βίας, φυσικές καταστροφές, ξέσπασμα επικίνδυνων πανδημικών ασθενειών ή κάποια σοβαρή οικονομική κρίση”.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ για τους σεισμόπληκτους

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι “πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι” προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη βοήθεια.

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, όπως ένα επτάχρονο παιδί που ανασύρθηκε από τα χαλάσματα στο Χατάι, στα συριακά σύνορα, όπως είδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού έμεινε θαμμένο για πάνω από 20 ώρες. “Πού είναι η μαμά μου;” ρώτησε η μικρή τον διασώστη που την κρατούσε στα χέρια.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο σκληρή, καθώς προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο.

Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή που καλύπτει μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιομέτρων από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια. Στη Συρία, οι αρχές έχουν αναφέρει θανάτους ακόμα και στο νότιο τμήμα στη Χάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

“Ο χρόνος εξαντλείται” στη Συρία

Ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε στο Reuters πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί.

“Κάθε δευτερόλεπτο σημαίνει ότι σώζονται ζωές και κάνουμε έκκληση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν υλική βοήθεια και να αποκριθούν επειγόντως σε αυτή την καταστροφή” είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία, οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνονται από την έλλειψη εξοπλισμού και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διασώστες απομάκρυναν σωρούς μπάζων χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία και τα χέρια τους.

“Οι ομάδες μας καταβάλλουν πολλές προσπάθειες αλλά δεν μπορούν να αποκριθούν στην καταστροφή και στον μεγάλο αριθμό των κτιρίων που κατέρρευσαν” είπε ο αλ-Σάλεχ.

Η Ομάδα Έκτακτης Απόκρισης της Συρίας, μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα, ανέφερε πως οι χιονοθύελλες έκλεισαν δρόμους μέσα σε πρόχειρους καταυλισμούς που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Σύρους. “Έχουμε μεγάλη δυσκολία στην εξασφάλιση κατάλληλου εξοπλισμού λόγω του εύρους των περιοχών που έχουν πληγεί” δήλωσε ο Σαλάμα Ιμπραήμ, διασώστης που επιχειρεί στην πόλη Σάρμαντα, όπου μια ολόκληρη γειτονιά ισοπεδώθηκε.

Ο ανταρτοκρατούμενος θύλακας στη βορειοδυτική Συρία είναι καταφύγιο για περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους πολλοί από τους οποίους ξεριζώθηκαν εξατίας επίθεσης της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία συριακής κυβέρνησης που ανέστρεψε το κλίμα υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011.

Τα περισσότερα νοσοκομεία είναι γεμάτα και η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε επείγουσα ανάγκη φαρμάκων για να καλύψουμε τις ανάγκες” δήλωσε ο Ζουχάιρ αλ Κάρατ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής στην πόλη Ιντλίμπ.

Καταστροφές έχουν διαπιστωθεί, επίσης, ευρέως στον ανατολικό τομέα της υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλης Χαλέπι, τα κτίρια της οποίας επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος των εντατικών αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας και του συριακού στρατού προκειμένου να εκδιώξουν τους αντάρτες το 2016, σύμφωνα με διασώστες και εργαζομένους σε υπηρεσίες αρωγής.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε σήμερα πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να διανείμει βοήθεια σε όλες τις περιοχές της χώρας περιλαμβανομένων εκείνων που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

“Δεν διακρίνουμε ανάμεσα στον συριακό λαό. Είμαστε η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος για όλο τον συριακό λαό” δήλωσε ο Χάλεντ Χμπουμπάτι σε συνέντευξη Τύπου. “Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αυτοκινητοπομπή με βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ (στη βόρεια Συρία). Αν (η αντιπολίτευση) ανοίξει έναν δρόμο για εμάς, θα πάμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό”, είπε ο Χμπουμπάτι.

Έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, που συντονίζουν επί μακρόν τις επιχειρήσεις αρωγής στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, να βοηθήσουν. Η οργάνωσή του χρειάζεται βαρύ εξοπλισμό, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να συνεχίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα