Σεντ Λούις: Ένταση μετά την αθώωση αστυνομικού για τη δολοφονία Αφροαμερικανού

Σεντ Λούις: Ένταση μετά την αθώωση αστυνομικού για τη δολοφονία Αφροαμερικανού
Protesters gather outside of the courthouse, Friday, Sept. 15, 2017, in downtown St. Louis, after a judge found a white former St. Louis police officer, Jason Stockley, not guilty of first-degree murder in the death of a black man, Anthony Lamar Smith, who was fatally shot following a high-speed chase in 2011. (AP Photo/Jeff Roberson) AP

Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Σεντ Λούις. Η δήμαρχος και ο κυβερνήτης που έθεσαν σε επιφυλακή την Εθνοφρουρά, ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Σεντ Λούις, εκφράζοντας την οργή τους μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου του Μισούρι που έκρινε ότι ένας πρώην αστυνομικός δεν είναι ένοχος για τη δολοφονία, το 2011, ενός Αφροαμερικανού.

Με την Εθνοφρουρά σε επιφυλακή για να αποφευχθούν επεισόδια, οι αρχές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να διαδηλώσουν ειρηνικά, σε μια Πολιτεία που έχει βιώσει και στο παρελθόν φυλετικές συγκρούσεις.

Ο Τζέισον Στόκλεϊ, 36 ετών, αθωώθηκε για τη δολοφονία του Άντονι Λαμάρ Σμιθ, 24 ετών. Ο πρώην αστυνομικός, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2016, κατηγορείτο ότι τοποθέτησε ένα όπλο στο αυτοκίνητο του θύματος, ο ίδιος όμως υποστήριζε ότι έδρασε όντας σε αυτοάμυνα.

Αφού έγινε γνωστή η απόφαση, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Σεντ Λούις, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη” και “Κλείστε το”. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα “Οι ζωές των μαύρων μετρούν”.

“Είμαι λυπημένος, είμαι πληγωμένος, είμαι τρελαμένος. Δεν πετύχαμε καμία πρόοδο μετά το Φέργκιουσον, αυτό είναι σαφές. Οι αστυνομικοί μπορούν ακόμη να μας σκοτώνουν ατιμώρητα”, είπε ο αιδεσιμότατος Κλίντον Στάνσιλ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η δήμαρχος Λάιντα Κριούσον και ο κυβερνήτης Έρικ Γκρέιτενς, που έθεσαν σε επιφυλακή την Εθνοφρουρά, ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν ενώ τα σχολεία της πόλης σχεδίαζαν να σχολάσουν νωρίτερα σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια σώματα ενόρκων έχουν αποφασίσει να μην ασκηθούν διώξεις σε αστυνομικούς που είχαν κατηγορηθεί για τους θανάτους του Μάικλ Μπράουν, 18 ετών στο Φέργκιουσον του Μισούρι και του Έρικ Γκάρνερ, 43 ετών, στη Νέα Υόρκη. Άλλο δικαστήριο απάλλαξε επίσης τους αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι μέσα σε ένα περιπολικό το 2015.

Ο πατέρας του Μπράουν, Μάικλ Μπράουν ο πρεσβύτερος, εξέφρασε την οργή του για τη σημερινή δικαστική απόφαση. “Όλοι ξέρετε ότι δεν είναι σωστό αλλά συνεχίζετε να μας το κάνετε. Σαν να μην σημαίνουμε τίποτα, σαν να είμαστε αρουραίοι, σκουπίδια, αδέσποτα σκυλιά. Τώρα, προσεύχομαι για την πόλη μου επειδή οι δικοί μου άνθρωποι κουράστηκαν πια”, είπε.

“Είμαστε όλοι εδώ έξω επειδή είναι γελοίο που δεν καταδικάστηκε ο Τζέισον Στόκλεϊ” είπε ένας διαδηλωτής.

Η εισαγγελέας Κίμπερλι Γκάρνερ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για την ετυμηγορία του δικαστηρίου και ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποφύγουν βίαιες ενέργειες. “Η καταστροφή της κοινότητάς μας δεν είναι η απάντηση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σμιθ προσπάθησε να διαφύγει από τον Στόκλεϊ στις 20 Δεκεμβρίου 2011, μετά από μια υποτιθέμενη αγοραπωλησία ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ακούστηκε ο Στόκλεϊ να λέει μέσα από το περιπολικό ότι πρόκειται να σκοτώσει τον Σμιθ. Κατ’ εντολή του αστυνομικού, ο οδηγός του περιπολικού εμβόλισε το όχημα του Σμιθ και τα δύο αυτοκίνητα σταμάτησαν. Τότε ο Στόκλεϊ πλησίασε το αυτοκίνητο του Σμιθ και τον πυροβόλησε πέντε φορές με το υπηρεσιακό του όπλο.

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου υποστήριζαν ότι έδρασε σε αυτοάμυνα γιατί νόμιζε ότι ο Σμιθ προσπάθησε να τραβήξει όπλο. Αλλά το μοναδικό όπλο που βρέθηκε στο σημείο ήταν το δικό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα