Σερβία: 79 συλλήψεις, μεταξύ τους και ένας πρώην υπουργός, για υπεξαίρεση 100 εκατ. ευρώ

Σερβία: 79 συλλήψεις, μεταξύ τους και ένας πρώην υπουργός, για υπεξαίρεση 100 εκατ. ευρώ

Ένας πρώην υπουργός, πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, δήμαρχοι και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων για το σκάνδαλο διαφθοράς που ξεσκεπάστηκε στη Σερβία

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε 79 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένας πρώην υπουργός, που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα διαφθοράς, τα οποία τους επέτρεψαν την υπεξαίρεση χρηματικού ποσού που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε το Σάββατο (26/12) ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

"Οι άνθρωποι αυτοί διέπραξαν από το 2004 πολλά αδικήματα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας (...) που τους επέτρεψαν την υπεξαίρεση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας πρώην υπουργός, πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι, όπως και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων", σημείωσε ο Στεφάνοβιτς, ο οποίος δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του πρώην υπουργού, παρά τον κατονόμασε μόνο με τα αρχικά του ονόματός του Σ.Μ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Blic, πρόκειται για τον Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς, πρώην υπουργό Εμπορίου στην φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς, του Σέρβου πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2003. Ο Μιλοσάβλιεβιτς είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η πρώην διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ζοράνα Μάρκοβιτς και ο επιχειρηματίας Ζέλικο Ζούνιτς, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Beohemija, βρίσκονται επίσης μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν, όπως και επτά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν διατελέσει αναπληρωτές υπουργοί.

"Οι ύποπτοι εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, κατάχρησης εξουσίας και δωροδοκίας", σημείωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Στεφάνοβιτς δήλωσε επίσης ότι η έρευνα κατά των υπόπτων αυτών "εντατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς" και πρόσθεσε ότι η αστυνομία αναζητά άλλους πέντε υπόπτους.

"Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που γίνεται με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Ο αγώνας μας κατά της διαφθοράς δεν λαμβάνει υπόψη αν κάποιος ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ούτε το αξίωμα" που κατέχουν οι ύποπτοι, κατέληξε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση των συλλήψεων αυτών γίνεται δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα από την Σερβία, στις 14 Δεκεμβρίου, των δύο πρώτων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network