Σερβία: Αναγκαστική προσγείωση λόγω καφέ!

Σερβία: Αναγκαστική προσγείωση λόγω καφέ!

Εξαιτίας του καφέ που έπεσε πάνω στον πίνακα οργάνων αναγκάστηκε να προσγειωθεί το αεροπλάνο που επέβαινε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Βατικανό

Ο καφές που έριξε κατά λάθος ο συγκυβερνήτης πάνω στον πίνακα οργάνων και όχι κάποια "μηχανική βλάβη", όπως ειπώθηκε αρχικά, ευθύνεται για την υποχρεωτική επιστροφή στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και είχε προορισμό το Βατικανό.

Σύμβουλοι του προέδρου Νίκολιτς περιέγραψαν ότι "έπεφταν από τη μία άκρη στην άλλη" της καμπίνας του αεροσκάφους--ενός Falcon 50 γαλλικής κατασκευής και ηλικίας 34 ετών-- όταν το αεροσκάφος άρχισε να κλυδωνίζεται.

Τελικά το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, αλλά ο Νίκολιτς αναγκάστηκε να ματαιώσει την επίσημη επίσκεψή του στο Βατικανό, όπου θα είχε συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο, και οι σύμβουλοί του απέδωσαν το περιστατικό σε μία ακόμη μηχανική βλάβη του γερασμένου και επιρρεπούς σε ατυχήματα αεροσκάφους.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συγκυβερνήτης Μπόζαν Ζόριτς είχε χύσει καφέ πάνω στον πίνακα των οργάνων "εξαιτίας των συνεχών αναταράξεων".

"Αρχισα να σκουπίζω τον πίνακα και κατά λάθος πάτησα το κουμπί που απενεργοποιεί τον αυτόματο πιλότο και το αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος", αναφέρει σε έκθεση της Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας ο Ζόριτς.

Ο πιλότος ανέκτησε τον έλεγχο του αεροσκάφους, κατάφερε να πάρει ύψος και ζήτησε άδεια να επιστρέψει στο Βελιγράδι, είπε ο Ζόριτς και πρόσθεσε ότι τη στιγμή εκείνη απενεργοποιήθηκε ο ένας κινητήρας του αλλά καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία.

Η άδεια του Ζόριτς ανακλήθηκε προσωρινά τη Δευτέρα.

Πηγή ΑΠΕ

SHARE: