Σερβία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης

Σερβία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης
Διαδηλωτές στο Βελιγράδι κατά του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς AP

Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. Η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση του κτιρίου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν το Σάββατο στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εισήλθαν στο κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης-RTS. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτήριο χωρίς να ασκήσουν βία, αφού η ασφάλεια του κτηρίου άνοιξε τις πόρτες.

Επικεφαλής της ομάδας των διαδηλωτών ήταν οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Συμμαχία για την Σερβία (SzS) Ντράγκαν Τζίλας και Μπόσκο Ομπράντοβιτς. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον αρχισυντάκτη των ειδήσεων να τους επιτραπεί να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. «Βρισκόμαστε εδώ όχι για να γκρεμίσουμε και να καταστρέψουμε κάτι αλλά για να επιστρέψουμε την δημόσια τηλεόραση εκεί που ανήκει, στον λαό της Σερβίας.

Εμείς δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιήσουν το αίτημα μας να εμφανιστούμε στο πρόγραμμα της RTS» δήλωσε ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς στους δημοσιογράφους.

Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία εισήλθε στο κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης και προσπάθησε να απωθήσει εκτός, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κάθονταν στο πάτωμα.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να τους σηκώνουν έναν έναν και να τους κουβαλούν έξω από την κεντρική είσοδο.

Έξω από το κτήριο της τηλεόρασης όπου βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες υπήρξε ένταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι «προσπαθούν – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – να εφαρμόσουν το μακεδονικό σενάριο και να ανατρέψουν την νόμιμη εξουσία».

Η αντιπολίτευση διαδηλώνει για περισσότερο από τρεις μήνες ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα