Σερβία – Κορονοϊός: Τριπλάσια τα θύματα απ’ όσα ανακοινώνονται επίσημα

Σερβία – Κορονοϊός: Τριπλάσια τα θύματα απ’ όσα ανακοινώνονται επίσημα
Άνθρωποι με μάσκες στη Σερβία AP

Τριπλάσια είναι τα θύματα κορονοϊού από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα στη Σερβία, σύμφωνα με ισχυρισμούς μέλους της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στην κοινή γνώμη στη Σερβία η αποκάλυψη του επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Βελιγραδίου (ZJZBG) επιδημιολόγου Πρέρντραγκ Κον ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον κορονοϊό, μέχρι τον Ιούνιο, ήταν τριπλάσιος απ’ αυτόν που ανακοινώθηκε επίσημα.

Σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Πρέντραγκ Κον ανέφερε ότι ο έλεγχος των ιατρικών πιστοποιητικών θανάτου που εκδόθηκαν μέχρι τον Ιούνιο έδειξε ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό ήταν σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι απ’ ότι παρουσίαζε το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Υγείας. Ο Κον, ο οποίος είναι και μέλος της κρατικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, υπέθεσε ότι το λάθος οφείλεται στο λογισμικό που χρησιμοποιείται ή στο γεγονός ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των θανάτων και δεν υπάρχει εξοικείωση από τους φορείς που πιθανότατα δεν ενημέρωναν το σύστημα. Εξήγησε ότι στο παρελθόν η διαδικασία για να αποτελέσει η αιτία θανάτου στατιστικό στοιχείο ήταν χρονοβόρα και διαρκούσε περίπου δύο μήνες.

Ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ όταν ρωτήθηκε σχετικά έδειξε αμηχανία και επιτέθηκε φραστικά στην δημοσιογράφο που του έθεσε την ερώτηση κατηγορώντας την ότι εργάζεται για την δυσφήμηση της χώρας. Ο Λόντσαρ υποστήριξε ότι η Σερβία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το θέμα της απόκρυψης στοιχείων για τον αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη και τον περασμένο Ιούνιο, όταν το δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο BIRN αποκάλυψε ότι στη βάση δεδομένων της κυβέρνησης ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό ήταν τριπλάσιος απ’ αυτόν που είχε ανακοινωθεί.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, νόσησαν από τον κορονοϊό 33.551 άνθρωποι ενώ 749 απεβίωσαν. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 72 νέα κρούσματα και δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 269 ασθενείς εκ των οποίων οι 21 είναι διασωληνωμένοι. Από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.134,239 τεστ για τον κορονοϊό.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα